Υποψήφιοι διδάκτορες
Σύμφωνα με το Ν.4485 και τον εσωτερικό κανονισμό διδακτορικών σπουδών του τμήματος τα ονόματα των υποψηφίων διδακτόρων, οι επιβλέποντες, οι συμβουλευτικές επιτροπές, οι τίτλοι των διατριβών και περίληψή τους αναρτώνται στην ιστοσελίδα του τμήματος.Δείτε τον κατάλογο στη αγγλική γλώσσα εδώ.
Subrati Yadulla Mohammed Saleem
Τίτλος διατριβής
Σύνθεση και χαρακτηρισμός νανοσωματιδίων με εφαρμογή στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίουΕπιβλέπων
Γουρνής ΔημήτριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Παπαβασιλείου Γεώργιος | Alhassan Saeed | |
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος | Khalifa University |
Περίληψη
Σύνθεση και χαρακτηρισμός μαγνητικών νανοσωματιδίων για τον χαρακτηρισμό πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Η νέα χρήση των μαγνητικών νανοσωματιδίων (MNPs) στη βιομηχανία πετρελαίου ως παράγοντες αντίθεσης για το χαρακτηρισμό κοιτασμάτων προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία, αλλά συγχρόνως είναι μία πρόκληση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χαρακτηριστική απόσταση διαδρομής και ο χρόνος παραμονής των σωματιδίων αυτών στα κοιτάσματα είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερα από εκείνα σε βιολογικά συστήματα, καθώς στα κοιτάσματα συνήθως επικρατούν πολύ σκληρότερες συνθήκες, όπως η υψηλή θερμοκρασία, η πίεση, και η αλμυρότητα. Σε αυτή τη διατριβή, προτείνουμε τη χρήση μαγνητικών νανοσωματιδίων πυρήνα – κελύφους (CSMNPs), τα οποία αποτελούνται από τα γυμνά μαγνητικά νανοσωματίδια (δηλ. νανο - πυρήνες) που είναι ντυμένα με τα υδρόφιλα κελύφη τα οποία είναι ικανά να διαλυτοποιούν τους μαγνητικούς νανο - πυρήνες στο θαλασσινό νερό, καθώς τα νανοσωματίδια θα εγχέονται σε κοιτάσματα κορεσμένα με θαλασσινό νερό. Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές για να διερευνηθεί η κολλοειδής σταθερότητα των CSMNPs σε συνθήκες υψηλής πίεσης και υψηλής θερμοκρασίας, παρόμοιες με εκείνες των κοιτασμάτων. Ένα πρωτότυπο σύστημα ηλεκτρομαγνητικής τομογραφίας (EMT) αναπτύχθηκε, δοκιμάστηκε και προσομοιάστηκε χρησιμοποιώντας τεχνικές ανάλυσης πεπερασμένων στοιχείων.
Αζά Ελένη
Τίτλος διατριβής
Ισχυρά συσχετιζόμενα Οξείδια Μεταβατικών Mετάλλων: Ανάπτυξη, Δομή, Μαγνητικές, Διηλεκτρικές και Δυναμικές ιδιότητεςΕπιβλέπων
Παναγιωτόπουλος ΙωάννηςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Λάππας Αλέξανδρος (1ος συνεπιβλέπων) | Δούβαλης Αλέξιος | |
ITE | Τμημα Φυσικής |
Περίληψη
Η ανακάλυψη υλικών στα οποία συνυπάρχει μαγνητική και σιδηροηλεκτρική τάξη (μαγνητοηλεκτρικά) έχει ανατροφοδοτήσει το ενδιαφέρον προς τον τομέα της φυσικής συμπυκνωμένης ύλης στην ευρύτερη κοινότητα της επιστήμης των υλικών. Πιο συγκεκριμένα, η σχεδίαση συστημάτων στα οποία επιτυγχάνεται σύζευξη μαγνητικής και ηλεκτρικής τάξης ενθαρρύνει έρευνα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των θεμελιωδών φυσικών μηχανισμών στην επινόηση τεχνολογικών εφαρμογών. Η παρούσα διδακτορική διατριβή έχει σαν σκοπό την ανάπτυξη και μελέτη φυλλόμορφων οξειδίων μεταβατικών μετάλλων με σκοπό την κατανόηση ισχυρά συσχετιζόμενων ηλεκτρονιακών φαινομένων. Η άμεση συσχέτιση τοπολογίας κρυσταλλικού πλέγματος, με μαγνητικά και μαγνητο-ηλεκτρικά φαινόμενα, με απώτερο στόχο την κατάλληλη τροποποίηση του αρχικού υλικού και τέλος τον έλεγχο της μετάπτωσής του στην κατάσταση μαγνητικής τάξης, είναι θέμα που έχει μελετηθεί τα τελευταία χρόνια αποσκοπώντας σε ποικίλες τεχνολογικές εφαρμογές, που εκτείνονται από τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, έως τις μνήμες 4 καταστάσεων και τους αισθητήρες. Για την παραπάνω μελέτη επιλέχθηκαν διαφορετικές πολυμορφικές φάσεις του συστήματος Na-Mn-O λόγω της ενδογενούς γεωμετρικής (μαγνητικής) όχλησης που προκύπτει από την τρίγωνη τοπολογία του κρυσταλλικού πλέγματος των κατιόντων μαγγανίου, η οποία οδηγεί σε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα μαγνητικά αλλά και μαγνητο-ηλεκτρικά φαινόμενα. Εστιάζουμε στην επέκταση της μελέτης διηλεκτρικών και μαγνητο-ηλεκτρικών ιδιοτήτων πολυκρυσταλλικών δειγμάτων των προαναφερθέντων φάσεων, καθώς και των δυναμικών μαγνητικών ιδιοτήτων. Επίσης, προχωρήσαμε για πρώτη φορά στην ανάπτυξη μονοκρυστάλλων ικανοποιητικού μεγέθους του συστήματος Na-Mn-O το οποίο μας επέτρεψε να αναγνωρίσουμε ότι η μαγνητική εξέλιξη του συστήματος διαφοροποιείται (από τα μέχρι πρότινος γνωστά).
Αλαφογιάννη Παναγιώτα
Τίτλος διατριβής
Μελέτη διασποράς, περιβαλλοντικής απόκρισης και ανθεκτικότητας νανο-σύνθετων υλικών κατασκευώνΕπιβλέπων
Μπάρκουλα Νεκταρία-ΜαριάνθηΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Ματίκας Θεόδωρος | Δάσιος Κωνσταντίνος | |
ΤΜΕΥ | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Στην παρούσα διδακτορική διατριβή μελετάται αρχικά η διασπορά νανοσωλήνων άνθρακα (ΝΣΑ) σε υδατικά διαλύματα με τη βοήθεια υπερηχητικής ανάδευσης και μέσων διασποράς όπως τασιενεργές ουσίες και πλαστικοποιητές τσιμέντου. Η ποιότητα διασποράς αξιολογείται με τις μεθόδους Διαθλασιμετρίας Λέιζερ καθώς και UV-Vis Φασματοσκοπίας. Παράμετροι που ερευνώνται είναι: η διάρκεια υπερήχησης, η αναλογία μέσου διασποράς/ΝΣΑ και η ισχύς υπερήχησης. Σε επόμενο στάδιο, παρασκευάζονται δομές εργαστηριακής κλίμακας, βάσει των βέλτιστων παραμέτρων διασποράς ΝΣΑ, και ερευνάται η επίδραση της νανοτροποποίησης και της έντονης περιβαλλοντικής καταπόνησης στις εξής ιδιότητες των δομών: (α) Ιδιότητες μεταφοράς (απορρόφηση υγρασίας, διαπερατότητα ατμών), (β) Διείσδυση χλωριόντων, (γ) Μηχανικές ιδιότητες / Δομική ακεραιότητα, (δ) Ικανότητα παρακολούθησης/ανίχνευσης βλάβης με ακουστική εκπομπή. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι: Χαρακτηριστικοί δείκτες των ιδιοτήτων μεταφοράς (συντελεστής απορρόφησης υγρασίας /συντελεστής διαπερατότητας ατμών ως συνάρτηση της περιεκτικότητας νανοτροποποίησης και των μέσων διασποράς). Στην μελέτη διείσδυσης χλωριόντων προσδιορίζεται η επίδραση της περιβαλλοντικής έκθεσης στο βάθος διείσδυσης και τον συντελεστή διάχυσης χλωριόντων. Μηχανικά, προσδιορίζεται η επίδραση της περιβαλλοντικής έκθεσης στην αντοχή σε κάμψη, θλίψη και στη δυσθραυστότητα νανοτροποποιημένων δοκιμίων ενώ μέσω της ακουστικής εκπομπής ερευνάται πως βασικές παράμετροι ακουστικής συμπεριφοράς των υλικών τροποποιούνται μετά από περιβαλλοντική έκθεση.
Αναστασίου Αθανάσιος
Τίτλος διατριβής
Μελέτη Ρεολογικών Ιδιοτήτων Μαγνητικών Νάνο-ρευστών σε Πορώδη Μέσα με Μεθόδους Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR)Επιβλέπων
Καρακασίδης ΜιχαήλΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Φαρδής Μιχαήλ | Jamal Hassan | |
ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ | Khalifa University |
Περίληψη
Αντικείμενο της παρούσας διατριβής αποτελεί η συστηματική μελέτη της μοριακής και μακροσκοπικής δυναμικής συμπεριφοράς μαγνητικών και μη μαγνητικών νάνο-ρευστών μετάλλων και οξειδίων μετάλλων μετάβασης κατά την έγχυσή τους μέσα από πορώδη μέσα φυσικά (limestones) ή τεχνητά (MCM-41, νάνο-ζεόλιθοι) με μεθόδους Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού, καθώς και η προσομοίωση της μεταβολής των μαγνητο-υδροδυναμικών τους χαρακτηριστικών σε διαφορετικά χρονικά στάδια διασποράς (dispersivity).
Ανδρέα Μαρία
Τίτλος διατριβής
Μελέτη και προσομοίωση ηλεκτρονικών και οπτικών ιδιοτήτων του γραφενίου και εφαρμογή σε οπτοηλεκτρονικές και πλασμονικές διατάξεις.Επιβλέπων
Παπαγεωργίου ΔημήτριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Λοιδωρίκης Ελευθέριος | Κοπιδάκης Γεώργιος | |
ΤΜΕΥ | Τμημα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης |
Περίληψη
Τα οργανικά οπτοηλεκτρονικά υλικά, έχουν τραβήξει την προσοχή της ερευνητικής κοινότητας, λόγω των πολλών εφαρμογών τους αλλά και του χαμηλού τους κόστους. Το γραφένιο, ως κρυσταλλικό πλέγμα ατόμων άνθρακα, υπάγεται σε αυτή την κατηγορία, όπως και τα οργανικά ημιαγώγιμα πολυμερή. Η παρούσα διδακτορική διατριβή επικεντρώνεται στην ηλεκτρονιακή μελέτη των υλικών αυτών και στον προσδιορισμό των παραγόντων που επηρεάζουν την μεταφορά φορτίου. Στόχος είναι η μελέτη και η βελτίωση της κινητικότητας των φορέων. Θα γίνει διερεύνυση διαφόρων σύνθετων δομών, ως προς γεωμετρικά και ενεργειακά χαρακτηριστικά και ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζουν τις ηλεκτρονικές και οπτικές ιδιότητες. Για τη διαδικασία αυτή, εφαρμόζονται μέθοδοι προσομοίωσης, με βάση την Θεωρία Συναρτησιοειδούς Πυκνότητας (DFT) σε μόρια αλλά και σε μεγαλύτερα περιοδικά συστήματα. Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι η μελέτη των μηχανισμών των (οπτο)ηλεκτρονικών ιδιοτήτων νέων οργανικών μορίων έχοντας ως στόχο τη χρήση τους σε οργανικά φωτοβολταϊκά, οργανικά LED κ.α.
Ασημακόπουλος Γεώργιος
Τίτλος διατριβής
Nανοπορώδη υλικά με βάση τον άνθρακα με ροφητικές και καταλυτικές ιδιότητεςΕπιβλέπων
Καρακασίδης ΜιχαήλΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Γουρνής Δημήτριος | Μπουρλίνος Αθανάσιος | |
ΤΜΕΥ | Τμημα Φυσικής |
Περίληψη
Η προτεινόμενη έρευνα εστιάζει σε κάποιες από τις πιο σύγχρονες και υποσχόμενες εξελίξεις στο πεδίο των υβριδικών μεσοπορωδών υλικών με βάση τον άνθρακα και υποστηρίζεται από εξειδικευμένες τεχνικές χαρακτηρισμού των υλικών αλλά και από μεθόδους που αφορούν τον έλεγχο της λειτουργικότητάς τους σε τεχνολογικές εφαρμογές που απασχολούν στις μέρες μας. Η έρευνα θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων μεσοπορώδους άνθρακα. Στην παρούσα διδακτορική διατριβή θα πραγματοποιηθεί σύνθεση νανοπορωδών υλικών με βάση τον άνθρακα, ο χαρακτηρισμός τους και η αξιολόγησή τους για ενεργειακές και περιβαλλοντικές εφαρμογές. Στο πρώτο σκέλος των πειραμάτων θα πραγματοποιηθεί σύνθεση νανοδομών πορώδους άνθρακα με οργανωμένες και μη δομές δίνοντας έμφαση στη χρήση φυσικών ανανεώσιμων πηγών άνθρακα όπως είναι ο χρησιμοποιημένος καφές, η γλυκομαννάνη και άλλες. Έπειτα θα γίνει τροποποίηση των νανοδομών αυτών με την ανάπτυξη μαγνητικών νανοσωματιδίων στην επιφάνεια ή/και το εσωτερικό των πόρων τους. Παράλληλα θα γίνεται και ο χαρακτηρισμό τους με προηγμένες τεχνικές. Στο τελευταίο σκέλος θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των μαγνητικών ιδιοτήτων τους και ο έλεγχος της λειτουργικότητάς τους με την δοκιμή των προηγμένων αυτών υλικών σε εφαρμογές όπως είναι ο καθαρισμός μολυσμένων υδάτων και η κατευθυνόμενη μεταφορά φαρμάκων.
Βαγγελίδης Ιωάννης
Τίτλος διατριβής
Ενίσχυση αλληλεπίδρασης φωτός-ύλης και βελτιστοποίηση οπτοηλεκτρονικών διατάξεωνΕπιβλέπων
Λοιδωρίκης ΕλευθέριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Παπαγεωργίου Δημήτριος | Αυγερόπουλος Απόστολος | |
ΤΜΕΥ | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Με την μεθόδο της υπολογιστικής ηλεκτροδυναμικής FDTD θα μελετηθούν μια πληθώρα νανοφωτονικών εφαρμογών με βάση το γραφένιο. Το γραφένιο αποτελεί ένα δυδιάστατο νανοδομικό υλικό του, το οποίο αντιμετωπίζεται από σύσσωμη την ερευνητική κοινότητα ως ένα από τα πιό ενδιαφέροντα νανοϋλικά τόσο για τις μοναδίκες οπτικές αλλά και ηλεκτρικές του ιδιότητες.Υψηλού ενδιαφέροντος εφαρμογή είναι η χρήση του γραφενίου στην κατασκευή αισθητήρων φωτός. Επίσης, με την μέθοδο FDTD, θα προσομοιώθουν ολοκληρωμένα φωτονικά κυκλωμάτα τα οποία θα βασίζονται στο γραφένιο σε συνδυασμό και με άλλα 2D υλικά, όπως το h-BN, το MoS2 και το WS2 .
Βλαχοπούλου Μαρία-Ελένη
Τίτλος διατριβής
Διεργασίες σχηματοποιήσεως με πλάσμα της πολυδιμεθυλικής σιλοξάνης και επιφανειακή τροποποίηση αυτής, για την κατασκευή μικρορρευστομηχανικών διατάξεωνΕπιβλέπων
Μπέλτσιος ΚωνσταντίνοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Ιωάννης Παναγιωτόπουλος | Αγγελική Τσερέπη | |
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων | Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» |
Περίληψη
Διεργασίες σχηματοποιήσεως με πλάσμα της πολυδιμεθυλικής σιλοξάνης και επιφανειακή τροποποίηση αυτής, για την κατασκευή μικρορρευστομηχανικών διατάξεων
Γεώργα Ελένη
Τίτλος διατριβής
Ανάπτυξη Μοντέλων Φυσιολογίας / Μεταβολισμού Διαβητικών Ασθενών με χρήση Τεχνικών Εξόρυξης ΔεδομένωνΕπιβλέπων
Φωτιάδης ΔημήτριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Λύκας Αριστείδης | Χαραλαμπόπουλος Αντώνιος | |
Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων | Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί |
Περίληψη
Η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη της συγκέντρωσης της γλυκόζης στον υποδόριο χώρο σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 αποτελεί ένα ερευνητικό πρόβλημα το οποίο έχει μελετηθεί εκτενώς, ιδίως μετά την υιοθέτηση, στο πλαίσιο της καθημερινής αυτοδιαχείρισης της νόσου, των τεχνολογιών συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης και συνεχούς υποδόριας έγχυσης ινσουλίνης. Στην παρούσα διδακτορική διατριβή, το δυναμικό σύστημα του μεταβολισμού της γλυκόζης προσεγγίζεται μέσω μη-γραμμικών, ως προς την είσοδο, τεχνικών παλινδρόμησης βασιζόμενων στη μηχανική μάθηση με σκοπό την αναπαράσταση της εγγενούς μη-γραμμικότητας και μη-στασιμότητας του συστήματος γλυκόζης-ινσουλίνης στον διαβήτη τύπου 1. Για τον σκοπό αυτό, εξετάσαμε μη-παραμετρικά μοντέλα παλινδρόμησης βασιζόμενα σε συναρτήσεις πυρήνα σε συνδυασμό με μαθηματικά μοντέλα της διάχυσης και απορρόφησης στο αίμα της υποδορίως εγχυόμενης ινσουλίνης και της απορρόφησης των υδατανθράκων στο λεπτό έντερο. Επιπλέον, εξετάσαμε μη-γραμμικά αναδρομικά μοντέλα βασιζόμενα σε sparse kernel adaptive filtering (KAF) αλγορίθμους. Χρησιμοποιώντας ένα πολυμεταβλητό σύνολο δεδομένων, το οποίο είχε ληφθεί υπό συνθήκες ελεύθερης διαβίωσης, δείξαμε ότι η χρήση επιπλέον εισόδων (υδατάνθρακες, θεραπεία ινσουλίνης, φυσική δραστηριότητα) συμβάλλει στη μείωση του σφάλματος κυρίως στις κρίσιμες περιοχές της υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας καθώς αυξάνει ο ορίζοντας πρόβλεψης, και, επιπρόσθετα, δείξαμε την αποτελεσματικότητα των KAF μοντέλων στην δυναμική εκμάθηση της πορείας της υποδόριας συγκέντρωσης της γλυκόζης.
Γιούσης Θεοδόσης
Τίτλος διατριβής
Σχεδιασμός, ανάπτυξη και μελέτη καινοτόμων δισδιάστατων υλικών πέραν του γραφενίουΕπιβλέπων
Γουρνής ΔημήτριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Καρακασίδης Μιχαήλ | Μπουρλίνος Αθανάσιος | |
ΤΜΕΥ | Τμημα Φυσικής |
Περίληψη
Το γραφένιο αποτελεί ένα νανοδομικό υλικό του άνθρακα με πολυάριθμες εφαρμογές το οποίο αντιμετωπίζεται από σύσσωμη την ερευνητική κοινότητα ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πολλά υποσχόμενο νανοϋλικό. Η απομόνωση του γραφενίου πυροδότησε μια πραγματική επανάσταση στην επιστήμη των υλικών ενώ η ανακάλυψη άλλων νανομορφών άνθρακα όπως τα φουλερένια, οι νανοσωλήνες άνθρακα, οι νανοδίσκοι άνθρακα, οι νανοτελείεςάνθρακα, οι ενώσεις εντεθειμένου γραφίτη και η ευρεία ποικιλία ιδιοτήτων (ηλεκτρικών, θερμικών, μαγνητικών, μηχανικών) που συνοδεύει αυτά τα υλικά έχει επεκτείνει το φάσμα των εφαρμογών τους σε διάφορους τομείς όπως η κατασκευή αισθητήρων, αγώγιμα μελάνια, η μεταφορά φαρμάκων, η ανάπτυξη διάφορων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, καθώς και στην παραγωγή σύνθετων υλικών.Βασικό αντικείμενο της παρούσας διδακτορική διατριβής είναι η σύνθεση και η μελέτη νέων καινοτόμων λειτουργικών (ή/και πολυλειτουργικών) δισδιάστατων υβριδικών υλικών πέραν του γραφενίου τα οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε ένα πλήθος εφαρμογών όπως υλικά αποθήκευσης αερίων, στην ετερογενή κατάλυση, στο διαχωρισμό αερίων, ως νανοαισθητήρες, σε ηλεκτρονικές εφαρμογές και για τη ανάπτυξη καινοτόμων σύνθετων πολυμερικών υλικών και άλλων. Βάση για την δημιουργία των νέων αυτών υβριδικών υλικών αποτελούν δισδιάστατα υλικά όπως το γερμανάνιο, το σιλισένιο, τα διχαλκογονίδια μετάλλων μετάπτωσης, τα φυλλόμορφα οξείδια, κ.ά. τα οποία αναμένεται να παρασκευαστούν με νέους καινοτόμους τρόπους σύνθεσης οι οποίοι θα περιλαμβάνουν εκτός των άλλων τεχνικές τεχνικές top-down και bottom-up. Τα δισδιάστατα αυτά υλικά θα τροποποιηθούν κατάλληλα με οργανικά ή/και ανόργανα μόρια με σκοπό την αλλαγή των φυσικοχημικών τους ιδιοτήτων. Επιπλέον, τα υλικά αυτά χημικά τροποποιημένα ή όχι θα συνδυαστούν μεταξύ τους ή με άλλα νανοϋλικά όπως οργανικά μοριακά υλικά, νανοσωματίδια, οργανικές ή ανόργανες νανοδομές, κ.ά. για την δημιουργία νέων νανοδομών. Στόχος είναι η δημιουργία νέων καινοτόμων υβριδικών ή/και νανοπορωδών υλικών για πλήθος εφαρμογών στοχεύοντας όμως κυρίως σε ενεργειακές, περιβαλλοντικές και καταλυτικές εφαρμογές. Οι συνθετικές μέθοδοι που χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των υβριδικών υλικών περιλαμβάνουν αντιδράσεις ένθεσης, sol-gel, υδροθερμική σύνθεση, αντιδράσεις στερεάς κατάστασης και δημιουργία λεπτών υμενίων με την τεχνική Langmuir-Blogett. Από επιστημονικής και τεχνολογικής άποψης τα υλικά αυτά θα αποτελέσουν ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα για εφαρμογές στο πεδίο της νανοτεχνολογίας, δηλαδή στην ενέργεια, το περιβάλλον, την χημική βιομηχανία, την υγεία, την ηλεκτρονική κ.α.
Γιώτη Χριστίνα
Τίτλος διατριβής
Θεωρητική και πειραματική μελέτη δομής και ιδιοτήτων φωσφορικών υάλων με στοιχεία μεταπτώσεωςΕπιβλέπων
Παπαγιάννης ΔημήτριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Καρακασίδης Μιχαήλ | Κούτσελας Ιωάννης | |
ΤΜΕΥ | Τμημα Επιστήμης των Υλικών |
Περίληψη
Οι ύαλοι αποτελούν ένα ευρύ, πλέον σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι των κεραμικών υλικών. Είναι ουσιαστικά μη-κρυσταλλικά υλικά (non-crystalline solids) που παράγονται με ψύξη υπερψυγμένων υγρών, προϊόντα σύντηξης ανόργανων κρυσταλλικών ενώσεων που ψύχθηκαν ταχέως και στερεοποιήθηκαν χωρίς να αποκτήσουν κρυσταλλική δομή, αλλά άμορφη. Τα υλικά αυτά, και πιο συγκεκριμένα οι φωσφορικές ύαλοι, παρουσιάζουν μοναδικές φυσικές ιδιότητες όπως υψηλούς συντελεστές θερμικής διαστολής, χαμηλά σημεία τήξεως και οπτικές σταθερές ανώτερες από αυτές των πυριτικών υάλων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον, ωστόσο η χρήση τους περιορίζεται λόγω της μικρής χημικής ανθεκτικότητας και της διάβρωσης που αυτές παρουσιάζουν όταν εκτίθενται σε υγρασία. Πάνω σε αυτόν τον άξονα επιλέχθηκαν να παρασκευαστούν, να μελετηθούν και να χαρακτηριστούν φωσφορικές ύαλοι (βασικός υαλοσχηματιστής P2O5) με οξείδια μετάλλων μεταπτώσεως, όπως MnO, FeO, CuO ως τροποποιητές του υαλώδους δικτυώματος. Τα δυαδικά συστήματα επιλέχθηκαν βάσει της δυνατότητας των μετάλλων μετάπτωσης να εμφανίζονται με διαφορετικά σθένη στη δομή των υάλων, γεγονός σημαντικού ενδιαφέροντος, καθώς συνδέονται με τον βαθμό τροποποίησης του φωσφορικού δικτυώματος, επηρεάζοντας πολλές από τις ιδιότητες των υάλων. Η μελέτη αυτή προσεγγίζεται πειραματικά και θεωρητικά, με χρήση κβαντομηχανικών υπολογισμών και μοριακής δυναμικής. Επομένως, θα αποτελείται από παράλληλο ερευνητικό θεωρητικό και πειραματικό πλαίσιο, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα των υαλωδών συστημάτων. Στόχο αποτελεί η συγκριτική μελέτη θεωρητικών και πειραματικών αποτελεσμάτων να οδηγήσει στην κατανόηση και την συσχέτιση δομής-ιδιοτήτων, τη σύνθεση νέων συστημάτων φωσφορικών υάλων υψηλής χημικής σταθερότητας, καθώς και την εν δυνάμει χρήση τους σε πλήθος τεχνολογικών εφαρμογών.
Δαγκλή Αλκμήνη-Βασιλική
Τίτλος διατριβής
Ενισχυμένες αλληλεπιδράσεις φωτός-ύλης και οπτοηλεκτρονικές διατάξεις βασισμένες στο γραφένιοΕπιβλέπων
Λοιδωρίκης ΕλευθέριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Παπαγεωργίου Δημήτριος | Σπυρίδων Καζιάννης | |
Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών | Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων |
Περίληψη
Τα μονοστρωματικά διχαλκογενίδια μετάλλων μετάβασης (TMDs) αποτελούν πολλά υποσχόμενα υλικά για την παραγωγή φωτός, εξαιτίας των άμεσων ενεργειακών χασμάτων ζωνών τους για το ορατό και το κοντινό υπέρυθρο φάσμα (NIR). Στα πλαίσια της παρούσας διδακτορικής διατριβής γίνεται η μελέτη και ο σχεδιασμός οπτοηλεκτρονικών νανοδιατάξεων βασισμένων σε ευέλικτα 2D υλικά, όπως 2D διόδους εκπομπής φωτός (2D LEDs) με TMDs και γραφένιο. Πρόσφατα, αναπτύχθηκαν πειραματικά δίοδοι εκπομπής φωτός βασισμένες σε δισδιάστατες κάθετες νανοδομές, όπως δίοδοι εκπομπής φωτός διεπαφών σήρραγγας (tunneling junction LEDs) γραφένιου/h-BN/WSe2 και γραφενίου/h-BN/MoS2, επιτυγχάνοντας χαμηλή εξωτερική κβαντική απόδοση (EQE). Για να ενισχυθεί η EQΕ των 2D LEDs κρίθηκε απαραίτητο να μελετηθούν όταν τοποθετούνται σε οπτικές κοιλότητες συντονισμού (RCLEDs) και διατάξεις φωτονικών κρυστάλλων (PhC LEDs), ενώ χρήσιμη είναι και η μελέτη των 2D LEDs σε διατάξεις κυματοδήγησης για εφαρμογές σε γρήγορα και διαμορφωμένα ολοκληρωμένα φωτονικά κυκλώματα. Ο σχεδιασμός των διατάξεων γίνεται μέσω της υπολογιστικής μεθόδου πεπερασμένης διαφοράς χρονικού πεδίου (FDTD). Με κατάλληλη επιλογή των υλικών και ρύθμιση των κατασκευαστικών παραμέτρων των 2D LEDs, μπορεί να γίνει δυνατή η ρύθμιση της εκπομπής φωτός σε επιθυμητό φασματικό εύρος (fine-tuning), ενώ επιτυγχάνεται η ενίσχυση της έντασης και η ρύθμιση της κατευθυντικότητας της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τις οργανικές διόδους εκπομπής (OLEDs).
Δάλλα Παναγιώτα-Αικατερίνη
Τίτλος διατριβής
Μελέτη της Μηχανικής και Ηλεκτρικής Συμπεριφοράς Νανο-Ενισχυμένων Πολυλειτουργικών Υλικών ΚατασκευώνΕπιβλέπων
Ματίκας ΘεόδωροςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Μπάρκουλα Νεκταρία-Μαριάνθη | Δάσιος Κωνσταντίνος | |
ΤΜΕΥ | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Τα υλικά με βάση το τσιμέντο απασχολούν πλήθος ερευνητών λόγω της καλής ανθεκτικότητας και αντοχής τους. Νανοδομές όπως το γραφένιο, οι νανοσωλήνες και οι νανοίνες άνθρακα αποτελούν προηγμένα εγκλείσματα τα οποία προσδίδουν σημαντικές ιδιότητες στα τσιμεντοειδή υλικά καθιστώντας το τελικό προϊόν «έξυπνο» και πολυλειτουργικό. Στόχος της διατριβής αποτελεί η προσθήκη ενός ηλεκτρικά αγώγιμου μίγματος με βάση τον άνθρακα για τη μείωση της ηλεκτρικής αντίστασης ενός τσιμεντοειδούς μίγματος, τη ικανότητα ανίχνευσης της πιθανής βλάβης στη δομή σε πραγματικό χρόνο, τη ενίσχυση των μηχανικών και θερμικών ιδιοτήτων του αλλά και τη αντίστασής τους σε συνθήκες περιβαλλοντικής καταπόνησης σε εργαστηριακή κλίμακα. Το δεύτερο τμήμα της διατριβής πραγματεύεται τη μελέτη της υποβάθμισης μεταλλικών υλικών και κραμάτων αυτών μέσω ηλεκτροχημικής διάβρωσης και τη δημιουργία στοχευμένων οπών στο δοκίμιο έχοντας ως απώτερος σκοπός την ανάπτυξη ολοκληρωμένης μεθοδολογίας που σχετίζεται με τη ηλεκτροχημική διάβρωση μεταλλικών υλικών και ο προσδιορισμός μέσω της μηχανικής δοκιμής κόπωσης και της χρήσης υπέρυθρης θερμογραφίας και ακουστικής εκπομπής του ορίου κόπωσης κάθε είδους καταπονημένου μεταλλικού υλικού σε σύγκριση με τα υγιή ίδιας σύστασης δοκίμια. Παράλληλα η οπτική μελέτη και αξιολόγηση των επιφανειακών χαρακτηριστικών των υλικών με τη χρήση συμβολομετρίας λευκού φωτός αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που ολοκληρώνει την πολύπλευρη μελέτη των υλικών.
Δημητριάδης Κωνσταντίνος
Τίτλος διατριβής
Σχεδιασμός, σύνθεση και χαρακτηρισμός νέων υάλων και υαλοκεραμικών υλικών με βάση το σύστημα R2O-CaO-MgO-SiO2-P2O5-TR2O3 (R:Li, Na, K, TR: B2O3, Al2O3) για εφαρμογές στην τεχνολογία της οδοντιατρικήςΕπιβλέπων
Αγαθόπουλος ΣυμεώνΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Καρακασίδης Μιχαήλ | Dilshat Tulyaganov | |
ΤΜΕΥ | Turin Polytechnic University in Tashkent |
Περίληψη
Στόχος της διδακτορικής διατριβής είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο χαρακτηρισμός νέων υάλων και υαλοκεραμικών υλικών με καινοτόμες συστάσεις στο σύστημα R2O-CaO-MgO-SiO2-P2O5-TR2O3 (R: Li, Na, K, και TR: B2O3, Al2O3), με σκοπό την εφαρμογή τους στη σύγχρονη οδοντιατρική κλινική πράξη. Οι ύαλοι θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο της τήξης σε χωνευτήρια πλατίνας και θα ληφθούν σε μορφή υαλοθραύσματος. Θα πραγματοποιηθεί πλήρης χαρακτηρισμός των υάλων με μετρήσεις πυκνότητας, δονητική φασματοσκοπία (Raman και υπερύθρου), θερμική ανάλυση κλπ. Τα υαλοκεραμικά θα παρασκευαστούν με τη μέθοδο της τεχνολογίας κόνεων με πυροσυσσωμάτωση και ελεγχόμενη κρυστάλλωση δοκιμίων από τις σκόνες των υαλοθραυσμάτων. Τα υαλοκεραμικά θα χαρακτηριστούν πλήρως με μετρήσεις πυκνότητας, κρυσταλλογραφική ανάλυση (με περίθλαση ακτίνων Χ), δονητική φασματοσκοπία, με παρατήρηση της μικροδομής τους σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και με μετρήσεις των μηχανικών ιδιοτήτων τους. Η βιοενεργότητα των υάλων και των υαλοκεραμικών που θα παρασκευαστούν θα γίνει με τη μέθοδο της εμβάπτισης σε προσομοιωμένο βιολογικό υγρό (SBF). Από τα αποτελέσματα του πλήρους χαρακτηρισμού των υάλων και των υαλοκεραμικών υλικών, κάθε σύσταση θα αξιολογηθεί ως προς τη δυνατότητά της να χρησιμοποιηθεί στη σύγχρονη οδοντιατρική κλινική πράξη, όπως είναι σε εφαρμογές οστεοενσωματούμενων οδοντικών εμφυτευμάτων, ή σε ακίνητες ολοκεραμικές προσθετικές αποκαταστάσεις (στεφάνες ή γέφυρες).
Δούκας Σπυρίδων – Χρυσοβαλάντης
Τίτλος διατριβής
Μελέτη και προσομοίωση φωτονικών διατάξεων γραφενίου απο το κοντινό έως το μακρινό υπέρυθρο.Επιβλέπων
Λοιδωρίκης ΕλευθέριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Παπαγεωργίου Δημήτριος | Κοπιδάκης Γεώργιος | |
ΤΜΕΥ | Τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας υλικών Πανεπιστημίου Κρήτης |
Περίληψη
Το γραφένιο, ένα δισδιάστατο εξαγωνικό πλέγμα ατόμων άνθρακα, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας από την ανακάλυψη του το 2004. Το μονοατομικό του πάχος σε συνδυασμό με την μοναδική ατομική δομή του το καθιστούν υποψήφιο για μια πληθώρα διαφορετικών εφαρμογών. Πολλές από αυτές εμπίπτουν στο πεδίο της φωτονικής. Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι να εξερευνήσει την δυνατότητα χρήσης του γραφενίου σε μια πληθώρα φωτονικών διατάξεων όπως είναι οι φωτοανιχνευτές, οι οπτικοί διαμορφωτές σήματος, οι χημικοί αισθητήρες κ.α. Η μελέτη αυτή θα γίνει τόσο με την χρήση διαδεδομένων υπολογιστικών μεθόδων της φωτονικής (πεπερασμένες διαφορές στο πεδίο του χρόνου, μέθοδος πίνακα μετάβασης κ.α.) καθώς και με υπολογιστικά εργαλεία τα οποία θα αναπτυχθούν στην διάρκεια της παρούσας εργασίας. Ο πρώτος στόχος είναι η ενσωμάτωση του γραφενίου στις υπάρχουσες τεχνολογίες αιχμής (φωτονική βασισμένη στο πυρίτιο). Πάραλληλα θα μελετηθούν καινοτόμες διατάξεις αποτελούμενες απο τον συνδυασμό γραφενίου και άλλων διδσδιάστατων υλικών όπως το MoS2, WSe2 και το h – BN. Οι παραπάνω, αποκαλούμενες και ως Van – der – Waals ετεροεπαφές αποτελούν ένα από τα πιο ελκυστικά θέματα της φυσικής της συμπυκνωμένης ύλης και της επιστήμης των υλικών και αναμένεται να βρούν εφαρμογές σε πεδία όπως τα εύκαμπτα ηλεκτρονικά.
Έξαρχος Δημήτριος
Τίτλος διατριβής
Χαρακτηρισμός της φθοράς Προηγμένων Υλικών σε Γηρασμένες Δομές με Μη Καταστροφικές Μεθόδους ΘερμογραφίαςΕπιβλέπων
Ματίκας ΘεόδωροςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Μοροπούλου Αντωνία | Δάσιος Κωνσταντίνος | |
ΕΜΠ | Π.Ι. |
Περίληψη
O χαρακτηρισμός της φθοράς προηγμένων υλικών σε γηρασμένες δομές, είναι πολύ σημαντικός σε όλο το εύρος των κατασκευών (υποδομές, αεροδιαστημική, αυτοκινητοβιομηχανία, κ.α). Στόχος αυτής της διατριβής είναι η ανάπτυξη νέων προηγμένων μεθοδολογιών υπέρυθρης θερμογραφίας για την αξιολόγηση της φθοράς σε όλες τις προαναφερθείσες κατασκευές. Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της διατριβής αναπτύχθηκαν προηγμένες τεχνικές για την μη καταστροφική αξιολόγηση αεροπορικών δομών, υλικών με βάση το τσιμέντο, φωνονικών δομών, συνθέτων υλικών καθώς και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης αναπτύχθηκε νέα μέθοδος υπέρυθρης θερμογραφίας με χρήση θερμοηλεκτρικών στοιχείων peltier για τον χαρακτηρισμό υπο-επιφανειακών ατελειών σε διαφορετικούς τύπους υλικών. Τέλος, αναπτύχθηκε περαιτέρω η μέθοδος θερμογραφίας Lock- in για ταχύ υπολογισμό του ορίου κόπωσης με την χρήση μόνο ενός δοκιμίου.
Ζυγούνας Αθανάσιος
Τίτλος διατριβής
Μελέτη των καταστατικών σχέσεων των πολυμερικών υλικών με μνήμη σχήματος (shape memory polymers) από την σκοπιά της θερμοδυναμικήςΕπιβλέπων
Καλπακίδης ΒασίλειοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Νικόλαος Χαραλαμπάκης | Δημήτρης Λαγούδας | |
Α.Π.Θ. | Texas A&M University (ΗΠΑ) |
Περίληψη
Μελέτη των καταστατικών σχέσεων των πολυμερικών υλικών με μνήμη σχήματος (shape memory polymers) από την σκοπιά της θερμοδυναμικής
Θάνος Χρήστος
Τίτλος διατριβής
Παρασκευή και ηλεκτρικός χαρακτηρισμός εύκαμπτων resistive switching device (RSD) ηλεκτρονικών διατάξεων με τεχνικές εκτύπωσηςΕπιβλέπων
Παναγιωτόπουλος ΙωάννηςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Αλικβιάδης Παιπέτης | Ελευθέριος Λοιδωρίκης | |
ΤΜΕΥ | TMEY |
Περίληψη
Στην τρέχουσα διδακτορική διατριβή, τα πλήρως τυπωμένα εύκαμπτα RSDs θα κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας τεχνικές υγρής χημικής απόθεσης, κυρίως spin coating του ενεργού οργανικού διηλεκτρικού στρώματος και ink-jet printing των nanoparticle (NP) inks μεταλλικής βάσης για τα ανωτέρα και κατωτέρα ηλεκτρόδια. Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι η κατασκευή και ο ηλεκτρικός χαρακτηρισμός των εύκαμπτων διατάξεων (RSDs) με τη χρήση κυρίως διηλεκτρικών λεπτών μεμβρανών PMMA (καθώς και άλλων διηλεκτρικών πολυμερών, π.χ. PVP, PVDF, PS και νανοσύνθετων συστημάτων με οξείδιο του γραφένιου, μεταλλικά νανοσωματίδια, κ.λπ.) τοποθετημένα μεταξύ δύο μεταλλικών ηλεκτροδίων. Οι συσκευές RSD σχεδιάζονται για να βρίσκουν εφαρμογές ως non-volatile ReRAMs. Αυτή η διδακτορική διατριβή θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη πλήρως τυπωμένων εύκαμπτων διατάξεων ReRAM. Στο πλαίσιο της προτεινόμενης διδακτορικής διατριβής, τα ηλεκτρόδια μπορούν να εκτυπωθούν ή να evaporated and spin coating με το ενεργό στρώμα ΡΜΜΑ και οι ιδιότητες εναλλαγής τους θα μελετηθούν με μακροσκοπικές μετρήσεις της τρέχουσας τάσης και χρησιμοποιώντας ανιχνευτές SEM ή TEM. Τελος θα αποκτησουμε περισσοτερη γνωση σχετικα με τα διαφορα φυσικα φαινομενα που διεπουν Αυτό θα επιτρέψει την αποτελεσματική ενσωμάτωση της τεχνολογίας ReRAM σε εμπορικές εφαρμογές.
Θώμου Ελένη
Τίτλος διατριβής
Σχεδιασμός και μελέτη υποστηλωμένων γραφενίων και νανοπορωδών υλικών άνθρακα για ενεργειακές, περιβαλλοντικές και καταλυτικές εφαρμογέςΕπιβλέπων
Γουρνής ΔημήτριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Καρακασίδης Μιχαήλ | Ρωμανός Γεώργιος | |
ΤΜΕΥ | ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος |
Περίληψη
Σύνθεση και μελέτη νέων καινοτόμων λειτουργικών (ή/και πολυλειτουργικών) νανοπορωδών υλικών με βάση τον άνθρακα τα οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε ένα πλήθος εφαρμογών όπως υλικά αποθήκευσης αερίων, στην ετερογενή κατάλυση, στο διαχωρισμό αερίων, ως νανοαισθητήρες, σε ηλεκτρονικές εφαρμογές και για τη ανάπτυξη καινοτόμων σύνθετων πολυμερικών υλικών και άλλων. Βάση για την δημιουργία των νέων αυτών υβριδικών υλικών αποτελούν νανοδομικά υλικά με βάση τον άνθρακα όπως το γραφένιο και τα παράγωγά του (οξείδιο του γραφενίου, νανοδίσκοι άνθρακα, ενώσεις εντεθιμένου γραφίτη) καθώς και νέες δομές άνθρακα όπως οι νανοτελείες άνθρακα, ο κυβοειδής άνθρακας, ο ιεραρχημένος άνθρακας κ.ά. Τα υλικά αυτά χημικά τροποποιημένα ή όχι θα συνδυαστούν μεταξύ τους ή με άλλα νανοϋλικά όπως οργανικά μοριακά υλικά, νανοσωματίδια, φυλλόμορφα ανόργανα υλικά, κ.ά. Στόχος είναι η δημιουργία νέων καινοτόμων νανοπορωδών υλικών για πλήθος εφαρμογών στοχεύοντας όμως κυρίως σε ενεργειακές, περιβαλλοντικές και καταλυτικές εφαρμογές. Οι συνθετικές μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των υβριδικών υλικών περιλαμβάνουν αντιδράσεις ένθεσης, sol-gel, υδροθερμική σύνθεση, αντιδράσεις στερεάς κατάστασης και δημιουργία λεπτών υμενίων με την τεχνική Langmuir-Blogett. Από επιστημονικής και τεχνολογικής άποψης τα υλικά αυτά θα αποτελέσουν ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα για εφαρμογές στο πεδίο της νανοτεχνολογίας, δηλαδή στην ενέργεια, το περιβάλλον, την χημική βιομηχανία, την υγεία, την ηλεκτρονική κ.α.
Ιωάννου Κούλλα
Τίτλος διατριβής
Υπολογιστική μελέτη βιοσυμβατών υλικώνΕπιβλέπων
Λέκκα ΧριστίναΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Δημήτριος Παπαγεωργίου | Ελευθέριος Λοιδωρίκης | |
ΤΜΕΥ | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Η διδακτορική αυτή διατριβή περιλαμβάνει τη μελέτη των δομικών, ηλεκτρονιακών, μαγνητικών και μηχανικών ιδιοτήτων βιοσυμβατών υλικών με έμφαση στα κράματα τιτανίου. Στόχος είναι ο σχεδιασμός βιοσυμβατών υλικών που θα χαρακτηρίζονται από σχετικά χαμηλό μέτρο ελάστικότητας (Young modulus) και υψηλή σκληρότητα (Hardness).
Ιωάννου Χρυσούλα
Τίτλος διατριβής
Ανάπτυξη Μοντέλου Ανάλυσης Κύκλου Ζωής Κτιριακών Υποδομών με Δεδομένα του Ελλαδικού ΧώρουΕπιβλέπων
Ματίκας ΘεόδωροςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Παϊπέτης Αλκιβιάδης | Μπάρκουλα Νεκταρία | |
TMEY | TMEY |
Περίληψη
Στον Ελλαδικό χώρο το κυριότερο υλικό που χρησιμοποιείται στις κατασκευές είναι το σκυρόδεμα. Το συγκεκριμένο υλικό παράγεται από αδρανή, τσιμέντο και νερό χωρίς κάποιες ιδιαίτερες προσμίξεις ή κάποια ειδικά υλικά. Πρόκειται να γίνει μελέτη των όλων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή από το σκυρόδεμα, το χάλυβα, τα τούβλα, τη μόνωση κι τα επιμέρους υλικά κατασκευής ως προς τις ιδιότητές τους, την παραγωγή τους και την ενσωματωμένη ενέργεια που περιέχουν μέχρι να φτάσουν στην κατασκευή αλλά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Επιπλέον, θα γίνει σύγκριση δύο συμβατικών κατασκευών στο σύνολό τους, η μία από ωπλισμένο σκυρόδεμα ως φέρον οργανισμό και η άλλη από μεταλλικό σκελετό. Σκοπός είναι να γίνει σύγκριση των υλικών που μετέχουν στην κατακευή, να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με το ενεργειακό τους ισοζύγιο από την παραγωγή τους μέχρι το σημείο χρήσης τους ενώ παράλληλα να γίνει εκτίμηση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος ώστε να προκύψουν προτάσεις για αντικατάσταση των αναφερόμενων υλικών με υλικά με λιγότερη ενέργεια παραγωγής και πιο φιλικά στο περιβάλλον.
Κακλαμάνης Κωνσταντίνος
Τίτλος διατριβής
Υπολογιστική μελέτη μεταφοράς φορτίου σε οργανικά οπτοηλεκτρονικά υλικά και διατάξεις.Επιβλέπων
Παπαγεωργίου ΔημήτριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Λέκκα Χριστίνα | Λοιδωρίκης Ελευθέριος | |
ΤΜΕΥ | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Οι οργανικοί ημιαγωγοί αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία υλικών ως οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Σε σχέση με τους ευρέως χρησιμοποιούμενους ανόργανους ημιαγωγούς, είναι εύκαμπτοι, ελαφρείς, οι οπτικές και ηλεκτρονικές τους ιδιότητες μπορούν να τροποποιηθούν μέσω μοριακού σχεδιασμού και είναι συμβατοί με κλιμακούμενες διαδικασίες παραγωγής. Επιπλέον, έως τώρα οι οργανικοί ημιαγωγοί έχουν επιδείξει σημαντική δυνατότητα εφαρμογής σε διόδους εκπομπής φωτός (OLED), οργανικά τρανζίστορ λεπτής μεμβράνης (OTFT), και ηλιακά κύτταρα (OSC). Στην προτεινόμενη διδακτορική διατριβή θα μελετηθεί η επίδραση της μικροδομής στη διάχυση και την ευκινησία των φορέων στην περίπτωση συζευγμένων πολυμερών που χρησιμοποιούνται σε οργανικές φωτοβολταϊκές διατάξεις ή στην περίπτωση μικρών οργανικών μορίων που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές OLED και OTFT. Θα χρησιμοποιηθούν άμορφες ή ημικρυσταλλικές δομές που θα προκύψουν από προσομοιώσεις Μοριακής Δυναμικής σε αδροποιημένα μοντέλα των εξεταζόμενων συστημάτων ή από πειραματικά δεδομένα. H συχνότητα μεταπήδησης του φορτίου θα προσδιοριστεί με κβαντομηχανικούς υπολογισμούς ή εμπειρικά πρότυπα, ενώ η κύρια εξίσωση θα λυθεί αξιοποιώντας τεχνικές προσομοίωσης Kinetic Monte Carlo. Τελικός στόχος της διατριβής αυτής είναι η σύνδεση της μικροδομής των υλικών με τις ηλεκτρικές τους ιδιότητες, ούτως ώστε να βοηθηθεί η βελτιστοποίησή τους.
Καραλής Γεώργιος
Τίτλος διατριβής
Aνάπτυξη τεχνολογιών για τη συγκομιδή θερμοηλεκτρικής ενέργειας από ενσωματωμένες πολυλειτουργικές ιδιότητες προηγμένων σύνθετων υλικώνΕπιβλέπων
Παϊπέτης ΑλκιβιάδηςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Γουρνής Δημήτριος | Γεργίδης Λεωνίδας | |
ΤΜΕΥ | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Tα πολυλειτουργικά δομικά σύνθετα αποτελούν έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον ερευνητικό τομέα στην τεχνολογία των προηγμένων κατασκευαστικών υλικών, διότι πέρα των δομικών λειτουργιών (υψηλή μηχανική αντοχή με μειωμένο ειδικό βάρος) προσφέρουν επιμέρους δυνατοτήτες για ταυτόχρονη εκτέλεση διαφόρων μη δομικών λειτουργιών, όπως παρακολούθηση δομικής ακεραιότητας, ελέγχου θερμοκρασίας, εντοπισμού παραμορφώσεων ή βλαβών, αποθήκευσης, συγκομιδής και παραγωγής ενέργειας. Με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οι θερμοηλεκτρικές γεννήτριες παραγωγής ισχύος υπόσχονται σημαντικότατες εφαρμογές όσον αφορά τη μετατροπή της συνήθως χαμένης θερμικής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια. Οι νανοδομές με τις υψηλές θερμοηλεκτρικές αποδόσεις που έχουν αναπτυχθεί, λόγω της δισδιάστατης φύσης τους, είναι πρακτικά ανέφικτη η άμεση εφαρμογή τους σε ευρείας έκτασης κατασκευές. Έτσι, για την εκμετάλλευση των μοναδικών τους ιδιοτήτων απαιτείται η ενσωμάτωσή τους σε υλικά τριών διαστάσεων. Η παρούσα διδακτορική διατριβή θα εστιάσει στη στοχευμένη ερευνητική προσπάθεια βελτίωσης της θερμοηλεκτρικής απόκρισης (συντελεστή Seebeck) των ινών άνθρακα που αποτελεί την ενισχυτική φάση μέσω ιεραρχικών νανοδομών, ώστε η ικανότητα των τελικών σύνθετων δομών πολυμερικής μήτρας να φέρουν επιπρόσθετες λειτουργικές ιδιότητες θερμοηλεκτρικής γεννήτριας (Τhermoelectric Εlement Generator-TEG) με σκοπό τη συγκομιδή ενέργειας, εκμεταλλευόμενη το θερμοηλεκτρικό φαινόμενο.
Καρούτα Νίκη
Τίτλος διατριβής
Σύνθεση, χαρακτηρισμός και μελέτη ιδιοτήτων υβριδικών υπερδομών χαμηλοδιάστατων υλικώνΕπιβλέπων
Γουρνής ΔημήτριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Καρακασίδης Μιχαήλ | Γεωργακίλας Βασίλειος | |
ΤΜΕΥ | Τμημα Επιστήμης Υλικών, Πανεπιστήμιο Πάτρας |
Περίληψη
Σύνθεση και η μελέτη νέων καινοτόμων λειτουργικών (ή/και πολυλειτουργικών) υβριδικών υπερδομών με βάση τον άνθρακα τα οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε ένα πλήθος εφαρμογών όπως η αποθήκευση αερίων, ο διαχωρισμός αερίων, η μεταφορά φαρμάκων, η βιοαπεικόνιση, ως νανοαισθητήρες και σε νανοηλεκτρονικές συσκευές. Ως υπερδομές άνθρακα θεωρούνται τα συστήματα που αναπτύσσονται σε τρεις διαστάσεις από μια ή περισσότερες νανοδομές. Βάση για την δημιουργία των νέων αυτών υβριδικών υλικών αποτελούν νανοδομικά υλικά άνθρακα όπως το γραφένιο και τα παράγωγά του (οξείδιο του γραφενίου, νανοδίσκοι άνθρακα, δομές εντεθειμένου γραφίτη) καθώς και νέες δομές άνθρακα όπως οι νανοτελείες άνθρακα, ο ιεραρχημένος άνθρακας κ.ά. Τα υλικά αυτά χημικά τροποποιημένα ή όχι συνδυάζονται μεταξύ τους ή με άλλα νανοϋλικά όπως οργανικά μοριακά υλικά, νανοσωματίδια, φυλλόμορφα ανόργανα υλικά, κ.ά έτσι ώστε να σχηματίσουν καινοτόμες νανοαρχιτεκτονικές δομές οι οποίες χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά προηγμένες και απόλυτα ελεγχόμενες ιδιότητες. Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των μοναδικών ιδιοτήτων που έχει κάθε νανοδομημένο υλικό το οποίο θεμελιώνει την υπερδομή. Ανάμεσα σε αυτές τις ιδιότητες ξεχωρίζουν ο φθορισμός, η μεγάλη ειδική επιφάνεια, το υψηλό πορώδες, τα μαγνητικά φαινόμενα, η μηχανική αντοχή και η υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα. Οι συνθετικές μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των υβριδικών υλικών περιλαμβάνουν αντιδράσεις ένθεσης, υδροθερμική σύνθεση και αντιδράσεις στερεάς κατάστασης. Από επιστημονικής και τεχνολογικής άποψης τα υλικά αυτά θα αποτελέσουν ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα για εφαρμογές στο πεδίο της νανοτεχνολογίας, δηλαδή στην ενέργεια, το περιβάλλον, την χημική βιομηχανία, την υγεία, την ηλεκτρονική, την βιοτεχνολογία κ.α.
Καρύδης-Μεσσήνης Ανδρέας
Τίτλος διατριβής
Ανάπτυξη και χαρακτηρισμός ικριωμάτων πολυμερικών υδροπηκτών για βιοϊατρικές εφαρμογέςΕπιβλέπων
Ζαφειρόπουλος ΝικόλαοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Αυγερόπουλος Απόστολος | Φωτιάδης Δημήτριος | |
ΤΜΕΥ | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Τα βιοσυμβατά σύνθετα υλικά έχουν αποκτήσει εξέχουσα θέση στην επιστήμη και την τεχνολογία των πολυμερών, λόγω της ευρείας χρήσης τους σε βιοϊατρικές εφαρμογές. Στην παρούσα διατριβή πρόκειται να παρασκευαστούν δύο ομάδες υλικών. Η πρώτη ομάδα υλικών αφορά την προετοιμασία ικριωμάτων κολλαγόνου ιχθύων, χιτοζάνης και θειϊκής χονδροϊτίνης, (Col/Ch/CS), ενώ η δεύτερη ομάδα αφορά ικριώματα με τα φυσικά πολυμερή της πρώτης φάσης συνδυασμένα μαζί με μικροσφαιρίδια πολυκαπρολακτόνης (Col/Ch/CS /PCL MPs), με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της μηχανικής συμπεριφοράς των υλικών. Κυρίαρχος στόχος είναι η αριστοποίηση των αναλογιών κολλαγόνου/χιτοζάνης όπως και το μέγεθος των μικροσφαιριδίων που θα εισαχθούν στα ικριώματα. Τελικός στόχος είναι η προετοιμασία ενός ανταγωνιστικού υλικού για χρήση ως επίθεμα επούλωσης εγκαυμάτων.
Κορδάτου Θεοδότη
Τίτλος διατριβής
Επεξεργασία και Ανάλυση Ψηφιακών και Αναλογικών Δεδομένων για την Ανάπτυξη Μεθόδων Μη Καταστροφικού Χαρακτηρισμού Υλικών και ΔομώνΕπιβλέπων
Ματίκας ΘεόδωροςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Γεργίδης Λεωνίδας | Αγγελίδης Παντελής | |
ΠΙ | Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας |
Περίληψη
Τα τελευταία χρόνια, η αξιολόγηση της βλάβης των υλικών έχει γίνει πολύ ελκυστική καθώς παρέχει ανέπαφη, μη καταστρεπτική, ακριβή και βελτιωμένη αξιολόγηση των προηγμένων υλικών. Στόχος της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι η ανάπτυξη αλγόριθμου και λογισμικού με σκοπό την επίτευξη αυτοματοποιημένων μετρήσεων ακριβείας της ακουστικής δραστηριότητας σε μεταλλικά υλικά. Η μη καταστροφική αξιολόγηση πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια κυκλικής μηχανικής φόρτισης. Επιπλέον, εξετάζεται η δυνατότητα αυτοματοποίησης της μεθόδου. Συγκεκριμένα, διερευνάται η δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του εργαστηριακού εξοπλισμού, καθώς και ο έλεγχος και χειρισμός του μέσω ενιαίας κονσόλας. Το δεύτερο τμήμα της διατριβής πραγματεύεται την ανάπτυξη μεθόδου που σκοπό έχει την αξιολόγηση του επιπέδου βλάβης των υλικών καθώς αυτά υποβάλλονται σε κυκλική μηχανική φόρτιση υψηλού αριθμού κύκλων. Τέλος, το τρίτο τμήμα της διατριβής αφορά στην ανάπτυξη αυτοματοποιημένης μεθόδου μέσω της ακουστικής μικροσκοπίας, σε γλώσσα προγραμματισμού Matlab, με σκοπό την αξιολόγηση του επιπέδου υποβάθμισης των υλικών και τον καθορισμό των παράμετρων βλάβης.
Κοσαρλή Μαρία
Τίτλος διατριβής
Καινοτόμες τεχνολογίες για τη βελτιστοποίηση της αυτο-ίασης σε κατασκευές προηγμένων σύνθετων υλικών.Επιβλέπων
Παϊπέτης ΑλκιβιάδηςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Αυγερόπουλος Απόστολος | Κοντού-Δρούγκα Ευαγγελία | |
ΤΜΕΥ | Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνε |
Περίληψη
Τα τελευταία χρόνια, τα σύνθετα υλικά έχουν ολοένα και περισσότερες εφαρμογές σε βιομηχανική κι όχι μόνο κλίμακα. Πρόκειται για υλικά με εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες σε σχέση με το βάρος τους και ικανοποιητική αντίσταση στη διάβρωση. Η χαμηλή δυσθραυστότητα που εμφανίζουν όμως, οδηγεί σε σημαντικούς και «επικίνδυνους» για την δομική ακεραιότητα του συνθέτου τύπους αστοχίας. Για την επέκταση της διάρκειας ζωής τους μετά από μια βλάβη, η επιστημονική κοινότητα επικεντρώθηκε σε μεθόδους επισκευής των υλικών αυτών. Μια από αυτές τις τεχνικές είναι και τα αυτο-ιάσιμα υλικά. Η παρούσα διδακτορική διατριβή επικεντρώνεται στην βελτιστοποίηση των τριών μεθόδων αυτο-ίασης ινωδών πολυμερικών σύνθετων υλικών. Περιλαμβάνει την περαιτέρω μελέτη των εν λόγω προσεγγίσεων σε επίπεδο α) υλικού και μεθοδολογίας ίασης, β) μητρικού υλικού, γ) σύνθετου υλικού και δ) σύνθετης δομής/κατασκευής. Η τροποποίηση και βελτιστοποίηση των τριών μεθόδων ΑΙ πρόκειται να προσδώσει στο τελικό υλικό μια αλληλουχία ιδιοτήτων, όπως: α) υψηλότερη ικανότητα ΑΙ, β) μείωση της υποβάθμισης των αρχικών ιδιοτήτων μετά την ενσωμάτωση του συστήματος ίασης στο υλικό (ή ακόμη και αύξηση) και γ) αύξηση της αγωγιμότητας η οποία θα προσφέρει και ικανότητες αυτο-διάγνωσης στα υλικά. Τελικός στόχος είναι η κατασκευή ενός προηγμένου, «έξυπνου» ΣΥ με ικανότητες υψηλής ΑΙ.
Κοτανίδης Αλέξιος
Τίτλος διατριβής
Υπολογιστική Μελετη και Σχεδιασμός Νανοδομημένων Επιφανειών για Εφαρμογές σε Οπτοηλεκτρονικες Διαταξεις.Επιβλέπων
Λοιδωρίκης ΕλευθέριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Πατσαλάς Παναγιώτης | Σιγάλας Μιχαήλ | |
Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ | ΤΕΥ ΠΠ |
Περίληψη
Η παγίδευση του φωτός είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στο σχεδιασμό των φωτοβολταϊκών. Στα ηλιακά κύτταρα κρυσταλλικού πυριτίου (c-Si), οι ανακλάσεις από την πάνω επιφάνεια μπορούν να μειωθούν εφαρμόζοντας μια αντι-ανακλαστική επίστρωση πάνω στην επιφάνεια. Αντίστροφα, η πίσω επιφάνεια μπορεί επίσης να μορφοποιηθεί ώστε να αυξηθεί η σκέδαση και η παγίδευση του φωτός. Σε αυτή τη διδακτορική διατριβή παρουσιάζουμε μια ολοκληρωμένη υπολογιστική μελέτη διάφορων δομών τόσο στην επάνω επιφάνεια του κυττάρου όσο και στην κάτω επιφάνεια που περιλαμβάνουν δομές πυραμίδων, πλασμονικές νανδοδομές και μελετήθηκαν ποιες δομές βελτιώνουν την απορρόφηση του φωτός και την παραγωγή φορέων. Επίσης η νανο-δόμηση των μετάλλων είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το μέλλον των πλασμονικών και φωτονικών συσκευών. Μια τέτοια τεχνολογία απαιτεί την ανάπτυξη εξαιρετικά γρήγορων, υψηλής απόδοσης και χαμηλού κόστους τεχνικών κατασκευής. Επίσης, σε αυτή τη διδακτορική διατριβή ερευνήσαμε θεωρητικά τις φωτο-θερμικές διεργασίες που εμπλέκονται στην επιφανειακή και υπο-επιφανειακή πλασμονική νανο-δόμηση. Για το σκοπό αυτό, παρουσιάζουμε μια διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης λειτουργικών πλασμονικών νανοδομών με προκαθορισμένη μορφολογία ρυθμίζοντας τις παραμέτρους ανόπτησης όπως είναι το μήκος κύματος.
Κουτράνο Κάρλα
Τίτλος διατριβής
Σχεδιασμός λειτουργικών επικαλύψεων με βάση το Fe και το Cu για περιβαλλοντικές εφαρμογέςΕπιβλέπων
Λέκκα ΧριστίναΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Δημήτριος Παπαγεωργίου | Γεώργιος Ευαγγελάκης | |
ΤΜΕΥ | Τμήμα Φυσικής |
Περίληψη
Η διδακτορική αυτή διατριβή περιλαμβάνει τη μελέτη των δομικών, ηλεκτρονιακών, μαγνητικών και μηχανικών ιδιοτήτων επιφανειών / επικαλύψεων και νανοσυσσωμάτων με βάση το Fe και το Cu. Στόχος είναι ο σχεδιασμός υλικών με μη- τοξικές προσμίξεις που θα χαρακτηρίζονται από υψηλή αντίσταση στη φθορά και τη διάβρωση και θα διακρίνονται από ισχυρή υδροφοβία. Η ερευνητική εργασία θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος H2020-MSCA-ITN-2014 (Νo: 642642) με τίτλο «Smart ELECTrodeposited Alloys for environmentally sustainable applications: from advanced protective coatings to micro/nano-robotic platforms».
Λάμπρου Ελευθέριος
Τίτλος διατριβής
Ανάπτυξη μαθηματικών και υπολογιστικών μοντέλων για τη μελέτη υλικών υπό την επίδραση μηχανικών, ηλεκτρικών-μαγνητικών ή θερμικών πεδίωνΕπιβλέπων
Γεργίδης ΛεωνίδαςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Χαραλαμπόπουλος Αντώνιος | Παϊπέτης Αλκιβιάδης | |
ΣΕΜΦΕ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάπτυξη μαθηματικών και υπολογιστικών μοντέλων για τη μελέτη υλικών υπό την επίδραση μηχανικών, ηλεκτρικών-μαγνητικών ή θερμικών πεδίων. Μελετάται η συμπεριφορά και η απόκριση υλικών με μοντέλα συνεχούς με επιλύσεις πεπερασμένων στοιχείων κάτω από την επίδραση απλών αλλά και συζευγμένων πεδίων. Η μελέτη της απόκρισης των υλικών σε τέτοια πεδία είναι σημαντική για το σχεδιασμό νέων υλικών με επιθυμητές ιδιότητες.
Μαθιού Χριστίνα
Τίτλος διατριβής
Ανάπτυξη και χαρακτηρισμός νέων συστημάτων κραμάτων υψηλής εντροπίας δύο ή περισσότερων φάσεωνΕπιβλέπων
Καράντζαλης ΑλέξανδροςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Λεκάτου Αγγελική | Ματίκας Θεόδωρος | |
ΤΜΕΥ | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Το θέμα της παρούσας διδακτορικής διατριβής στηρίζεται στα κράματα υψηλής εντροπίας- High Entropy Alloys (HEAs), η είσοδος των οποίων άνοιξε ένα νέο πεδίο έρευνας, θέτοντας καινούριες προοπτικές στην ανάπτυξη νέων μεταλλικών υλικών. Τα κράματα αυτά, παρουσιάζουν έναν πολλά υποσχόμενο συνδυασμό ιδιοτήτων, ο οποίος, μάλιστα, μπορεί να καταστεί ικανός ώστε να αντικαταστήσει αρκετά από τα συμβατικά κράματα και υπερ-κράματα σε μία μεγάλη γκάμα εφαρμογών υψηλών απαιτήσεων. Πιο συγκεκριμένα, τα κράματα υψηλής εντροπίας περιέχουν τουλάχιστον 5 βασικά μεταλλικά στοιχεία σε ίσο ή παραπλήσιο ατομικό ποσοστό (5-35 at.%) και ιδανικά συνιστούν μονοφασικά στερεά διαλύματα. Ωστόσο, οι μη-ισορροπημένες ιδιότητες, καθώς και ο περιορισμός στην επιλογή των συστάσεων και του συνδυασμού των στοιχείων προς παρασκευή μονοφασικών στερεών διαλυμάτων, έστρεψε σταδιακά το ενδιαφέρον των ερευνητών στα κράματα υψηλής εντροπίας δύο ή περισσοτέρων φάσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζεται και το θέμα της παρούσας διδακτορικής έρευνας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επιχειρηθεί η εύρεση του καταλληλότερου συνδυασμού μεταλλικών στοιχείων και συστάσεων προς παραλαβή ΗΕΑs δύο ή περισσοτέρων φάσεων με βελτιωμένες ιδιότητες και μικροδομικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας την τεράστια χρησιμότητα της μελέτης των ιδιοτήτων αυτών των κραμάτων, θα εξεταστούν οι μηχανικές, τριβολογικές και αντιδιαβρωτικές τους ιδιότητες κάνοντας χρήση κατάλληλων και σύγχρονων τεχνικών. Τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν θεωρείται ότι θα ενισχύσουν την υπάρχουσα βιβλιογραφία.
Μάνεση Γκρέτη-Μαρία
Τίτλος διατριβής
Μακρομοριακή Αρχιτεκτονική: Σύνθεση, Χαρακτηρισμός και Ιδιότητες Γραμμικών και μη Γραμμικών Συμπολυμερών Πολυ(στυρενίου) και Πολυ(διμεθυλοσιλοξάνης) για Εφαρμογές στην ΝανοτεχνολογίαΕπιβλέπων
Αυγερόπουλος ΑπόστολοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Ζαφειρόπουλος Νικόλαος | Σακελλαρίου Γεώργιος | |
ΤΜΕΥ | Τμήμα Χημείας Ε.Κ.Π.Α |
Περίληψη
Θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος του ανιοντικού πολυμερισμού μέσω της τεχνικής του υψηλού κενού σε συνδυασμό με κατάλληλα αντιδραστήρια σύζευξης, με χρήση απόλυτα καθαρών αντιδραστηρίων. Θα πραγματοποιηθεί η σύνθεση αστεροειδών, και μικτόκλωνων, συμπολυμερών με πολυ(διμεθυλοσιλοξάνη). Τα μοριακά βάρη θα είναι τέτοια ώστε να προκύπτουν ικανοποιητικές σχέσεις δομής/ιδιοτήτων με κύριο στόχο την μελέτη της εξάρτησης των ιδιοτήτων από την αρχιτεκτονική. Θα λάβει χώρα μοριακός χαρακτηρισμός με τεχνικές Οσμομετρίας, Στατικής Σκέδασης Φωτός Λέηζερ Υπό Μικρές Γωνίες, 1H-NMR, Αυτόματης Ιξωδομετρίας. Μορφολογικός χαρακτηρισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας Διέλευσης & Σάρωσης, Περίθλασης Ακτίνων Χ υπό Μικρές Γωνίες. Θα διεξαχθεί ρεολογική μελέτη των τελικών δειγμάτων προς προσδιορισμό της ιξωδοελαστικής τους συμπεριφοράς και της δυνατότητας προσδιορισμού της θερμοκρασίας μετάπτωσης από την αταξία στην τάξη για μικρού μοριακού βάρους δείγματα πολυ(στυρενίου) και πολυ(διμεθυλοσιλοξάνης). Τέλος, θα πραγματοποιηθεί εκτέλεση πειραμάτων Scanning Probe Microscopy (SPM), Energy Filtering Transmission Electron Microscopy (EFTEM) και Electron Tomography Transmission Electron Microscopy (EMTEM) για να γίνει εκτεταμένη μελέτη της εναπόθεσης των πολυμερών σε κατάλληλα υποστρώματα ώστε να εξεταστεί η συμπεριφορά τους πριν και μετά τις χημικές τροποποιήσεις, π.χ. απομάκρυνση μίας ή περισσότερων συστάδων με οζονόλυση, ακτινοβολία UV, ιοντοεναλλακτική εγχάραξη κ.λ.π
Μελισσόβας Σοφοκλής
Τίτλος διατριβής
Ανάπτυξη καινοτόμων συνταγών τσιμεντοποίησης για την τσιμεντοποίηση του επιφανειακού περιβλήματος μέσω των μη στερεοποιημένων άμμων σε πηγάδια βαθέων υδάτωνΕπιβλέπων
Καρακασίδης ΜιχαήλΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Δημήτριος Γουρνής | Θεόδωρος Ματίκας | |
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων | Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων |
Περίληψη
Ανάπτυξη καινοτόμων συνταγών τσιμεντοποίησης για την τσιμεντοποίηση του επιφανειακού περιβλήματος μέσω των μη στερεοποιημένων άμμων σε πηγάδια βαθέων υδάτων
Μέμος Γεώργιος
Τίτλος διατριβής
Προσομοίωση ηλεκτρικών εκκενώσεων πλάσματος χαμηλής θερμοκρασίας σε πολλαπλές χωρικές κλίμακεςΕπιβλέπων
Λοιδωρίκης ΕλευθέριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Τσερέπη Αγγελική | Γογγολίδης Ευάγγελος | |
Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (ΙΝΝ), ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» | Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (ΙΝΝ), ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» |
Περίληψη
Η διεργασία εγχάραξης με πλάσμα, εκτός της παραδοσιακής χρήσης της στη μεταφορά σχήματος στην τεχνολογία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, χρησιμοποιείται στη νανοτεχνολογία για την τροποποίηση πολυμερικών επιφανειών. Το πλάσμα δημιουργεί μικρο- και νανο-τραχύτητα στην επιφάνεια που είναι κρίσιμη για πλήθος εφαρμογών σχετιζόμενες με τις ιδιότητες διαβροχής της επιφάνειας καθώς και την προσκόλληση και διαφοροποίηση κυττάρων σε αυτήν. Με δεδομένη τη σημασία της τραχύτητας στις ιδιότητες των επιφανειών, είναι σημαντική η μελέτη των παραμέτρων που την επηρεάζουν και τελικά ο σχεδιασμός «συνταγών» για τη δημιουργία ελεγχόμενης μικρο- και νανο-τραχύτητας. Το αντικείμενο της διατριβής είναι η ανάπτυξη υπολογιστικού πλαισίου πολλαπλών χωρικών κλιμάκων που θα συνδέσει τις λειτουργικές παραμέτρους του αντιδραστήρα πλάσματος με τη μικρο- και νανο-τραχύτητα εγχαρασσόμενων πολυμερικών επιφανειών. Το πλαίσιο θα περιλαμβάνει μοντέλα για τον κύριο όγκο και την οριακή στοιβάδα του πλάσματος καθώς και μοντέλο για την εξέλιξη της μορφολογίας της εγχαρασσόμενης επιφάνειας. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην επέκταση του μοντέλου εξέλιξης της μορφολογίας με την ενσωμάτωση του φαινόμενου της επιφανειακής φόρτισης. Το τελευταίο είναι κρίσιμο όχι μόνο για το ρυθμό εγχάραξης και την τραχύτητα που αναπτύσσεται στην επιφάνεια πολυμερικών υποστρωμάτων αλλά και για τις ιδιότητες διαβροχής της επιφάνειας.
Μισκάκη Χριστίνα
Τίτλος διατριβής
Μακρομοριακή Αρχιτεκτονική: Σύνθεση, χαρακτηρισμός και ιδιότητες συμπολυμερών και τριπολυμερών με εφαρμογές στη νανοτεχνολογίαΕπιβλέπων
Αυγερόπουλος ΑπόστολοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Ζαφειρόπουλος Νικόλαος | Γουρνής Δημήτριος | |
ΤΜΕΥ | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Με τη συνεχή ζήτηση της νανοτεχνολογίας για χαμηλές διαστάσεις (sub-10nm), θα συντεθούν νέα γραμμικά τρισυσταδικά τριπολυμερή, με αρκετά χαμηλά μοριακά βάρη (<Mntot>= 10,000 και 15,000 g/mol), του τύπου A-b-B-b-C και Β-b-A-b-C. A θα είναι η συστάδα του πολυ(βουταδιενίου) (PB), B θα είναι η συστάδα του πολυστυρενίου (PS) και C η συστάδα της πολυ(διμέθυλοσιλοξάνης) (PDMS). Στα παραπάνω δείγματα ο κλάδος ΡΒ θα εμφανίζει είτε υψηλή μικροδομή -1,4 (~92%) είτε υψηλή μικροδομή -1,2 (~100%). Τα καλά μελετημένα δισυσταδικά συμπολυμερή του τύπου PS-b-PDMS, εμφανίζουν ισχυρό μικροφασικό διαχωρισμό, καθώς υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της οργάνωσης και του πάχους των λεπτών υμενίων τους σε διάφορες επιφάνειες, εξαιτίας της υψηλής παραμέτρου αλληλεπίδρασης Flory-Huggins, χ. Η προσθήκη της συστάδας του PB, πολύ μικρού μοριακού βάρους έχει ως στόχο την αποφυγή χρήσης ομοπολυμερών PS-OH ή PDMS-OH ως πολυμερικές βούρτσες που αναφέρονται στην βιβλιογραφία για την προσκόλληση/προσρόφηση των λεπτών υμενίων δισυσταδικών συμπολυμερών πάνω σε κατάλληλες επιφάνειες (συνήθως πυριτίου). Επομένως το ΡΒ θα τροποποιηθεί με αντιδράσεις υδροβορίωσης/οξείδωσης, με στόχο την απευθείας προσκόλληση στο υπόστρωμα του λεπτού υμενίου, καθώς θα μελετηθεί και ο τρόπος οργάνωσης των δύο άλλων συστάδων (PS και PDMS), ανάλογα με τη θέση της συστάδας του PB, και ο προσανατολισμός που θα προκύψει.
Μουζουράκης Ελευθέριος
Τίτλος διατριβής
Παραγωγή Νανοϋλικών με Τεχνολογία Ψεκασμού-Πυρόλυσης-Φλόγας (Flame Spray Pyrolysis) για Περιβαλλοντικές και Καταλυτικές ΤεχνολογίεςΕπιβλέπων
Δεληγιαννάκης Ιωάννης (Διατμηματικό ΠΜΣ)Μέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Μπάκας Θωμάς | Γουρνής Δημήτριος | |
Τμήμα Φυσικής, Π.Ι. | ΤΜΕΥ, Π.Ι. |
Περίληψη
Τα ημιαγώγιμα νανοοξέιδια και υποξείδια συνιστούν μία οικογένεια νανοϋλικών με πολυάριθμες εφαρμογές όπως η οξειδωτική κατάλυση, φωτoκατάλυση. Η δυνατότητα παραγωγής τέτοιων νανουλικών υψηλής καθαρότητας, ποιότητας κρυσταλλικών φάσεων, με ελεγχόμενο μέγεθος από ~1 nm έως <100nm σε βιομηχανική κλίμακα, διερευνάται στην παρούσα Διδακτορική Δαιτριβή μέσω της Τεχνολογίας Ψεκασμού Πυρόλυσης Φλόγας (FSP) . Ο Υποψήφιος Διδάκτορας εργάζεται στην ανάπτυξη του αντιdραστήρα FSP, και την στοχευμένη παραγωγή νανοοξειδιων και υποξειδιών για περιβαλλοντικές και καταλτυtικές τεχνολογίες. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με συστηματικό έλεγχο των συνθηκών κάυσης στον αντιδραστήρα FSP, την σύσταση των πρόδρομων ενώσεων, αλλά και των συθηκών συλλογής των νανοϋλικών. Τα υλικά θα χαρακτηρισθούν με μεθόδους XRD, BET, TEM, φασματοσκοπίες EPR, FTIR, DRS, Raman καθώς και Μαγνητικές και άλλες φυσικοχημικές τεχνικές . Η καταλυτική απόδοση των νανοϋλικών θα μελετηθεί στην παραγωγή Η2, φωτοκατάλυση.
Μούρκας Άγγελος
Τίτλος διατριβής
Αντιστροφή και δυναμική της μαγνήτισης σε νανοδομημένα υλικά με ελεγχόμενη ανισοτροπίαΕπιβλέπων
Παναγιωτόπουλος ΙωάννηςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Μπάκας Θωμάς | Γεργίδης Λεωνίδας | |
Τμήμα Φυσικής | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Ο τρέχον οδικός χάρτης μαγνητισμού δίνει έμφαση στην χρήση των «σκυρμινονίων» (δηλαδή μικρομαγνητικών διεγέρσεων με μορφή στροβίλου) τα οποία λόγω της τοπολογικής τους σταθερότητας προτείνονται ως φορείς πληροφοριών για εφαρμογές σε μόνιμες μνήμες και μικροεπεξεργαστές. Η σταθεροποίηση των «σκυρμινονίων» βασίζεται στην διεπιφανειακή αλληλεπίδραση DMI σε συστήματα που στερούνται συμμετρίας αναστροφής. Η διατριβή εστιάζεται στην βελτιστοποίηση πολυστρωματικών υμενίων με σπασμένη συμμετρία της μορφής Pt/Co/X (Χ=W,Mo,Ta) με σκοπό να συνδυαστεί η κάθετη ανισοτροπία με ισχυρή συνεισφορά επιφανειακής αλληλεπίδρασης Dzyaloshinskii–Moriya (DMI) με σκοπό την μελέτη της επίδρασης της επαγόμενης από την DMI χειρικότητας στην δυναμική απόκριση και στην διάδοση των κυμάτων σπιν και την αξιολόγηση της συμπεριφοράς τους όσον αφορά στην σταθεροποίηση σκυρμιονίων σε θερμοκρασία δωματίου και την χρήση της απουσίας αμοιβαιότητας στην διάδοση των κυμάτων σπιν για μαγνονικές εφαρμογές.
Μουρλάς Αθανάσιος
Τίτλος διατριβής
Συγκριτική αξιολόγηση εναποθέσεων και ιδιοτήτων, κεραμικών και σύνθετων υλικώνΕπιβλέπων
Καρακασίδης ΜιχαήλΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Ψυλλάκη Πανδώρα | Βουρλίας Γεώργιος | |
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Σχολή Μηχανικών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών | Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Φυσικής |
Περίληψη
Στη παρούσα διδακτορική διατριβή, διερευνήθηκε η σκοπιμότητα χρήσης Συγκεντρωμένης Ηλιακής Ενέργειας (Concentrated Solar Power-CSP) για τη δημιουργία σύνθετων επιφανειακών στρωμάτων σε χαλύβδινο υπόστρωμα. Αξιολογήθηκε η τεχνολογία CSP για την παραγωγή σύνθετων επικαλύψεων μεταλλικής μήτρας με ενίσχυση σωματιδίων καρβιδίων, ως εναλλακτική της τεχνικής τροποποίησης της επιφάνειας με χρήση λέιζερ. Για το σκοπό αυτό, «ηλιακά» πειράματα πραγματοποιήθηκαν στον ηλιακό φούρνο FS40, στις εγκαταστάσεις της Plataforma Solar de Almería (Ισπανία). Συγκεκριμένα, σκόνες καρβιδίων (TiC, WC και Cr2C3) προ-εναποτέθηκαν σε χαλύβδινο υπόστρωμα και στη συνέχεια εκτέθηκαν σε CSP για διάφορους χρόνους. Τα παραγόμενα σύνθετα επιφανειακά στρώματα εξετάστηκαν με οπτική μικροσκοπία, προκειμένου να καθοριστούν τα εύρη τιμών των παραμέτρων επεξεργασίας, για τα οποία επιτεύχθηκαν επιφανειακά στρώματα χωρίς ελαττώματα, κυρίως πόρους και ρωγμές. Εκτεταμένη εξέταση της μικροδομής, με ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης και περίθλαση ακτίνων Χ, ανέδειξε τη συμπεριφορά των τριών διαφορετικών τύπων καρβιδίων στο λουτρό του τηγμένου χάλυβα, κατά την έκθεση και την επαναστερεοποίηση. Οι τιμές μικροσκληρότητας της μεταλλικής μήτρας αξιολογήθηκαν σύμφωνα με το μοντέλο Lee και Gurland, που συνήθως εφαρμόζεται στα κεραμομεταλλικά υλικά. Τέλος, διεξήχθησαν δοκιμές τριβής και φθοράς, με σκοπό την αξιολόγηση της απόδοσης των σύνθετων επιφανειακών στρωμάτων κατά τη χρήση και τη κατεργασιμότητα αυτών. Βάσει των πειραματικών αποτελεσμάτων, η προτεινόμενη τεχνική συγκρίθηκε με την FCAW τεχνική αναγόμωσης, η οποία παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες.
Μούτσιος Ιωάννης
Τίτλος διατριβής
Σύνθεση και Χαρακτηρισμός Συμπολυμερών και Τριπολυμερών για Νανοτεχνολογικές ΕφαρμογέςΕπιβλέπων
Αυγερόπουλος ΑπόστολοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Λοιδωρίκης Ελευθέριος | Γιώτη Μαρία | |
ΤΜΕΥ | Τμήμα Φυσικής Α.Π.Θ |
Περίληψη
Θα πραγματοποιηθεί η σύνθεση και ο χαρακτηρισμός (μοριακός-μορφολογικός) πολυμερών. Θα συντεθούν δείγματα του τύπου Α-b-B και A-b-B-b-C, όπου η δραστικότητα θα εμφανίζεται είτε στην Α, είτε στην Β είτε στην C συστάδα ανάλογα με το είδος συστάδων και την τροποποίηση. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση συστάδων με σημαντική διαφορά στην παράμετρο αλληλεπίδρασης χ (Flory-Huggins interaction parameter). Τα υπό σύνθεση δείγματα θα χαρακτηριστούν μοριακά με τεχνικές Οσμομετρίας, Στατικής Σκέδασης Φωτός Λέηζερ, 1H-NMR, Αυτόματης Ιξωδομετρίας. Μορφολογικός χαρακτηρισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας Διαπερατότητας & Σάρωσης, Περίθλαση Ακτίνων Χ υπό Μικρές Γωνίες. Τέλος θα μελετηθεί η χρήση των πολυμερικών μητρών σε νανοτεχνολογικές εφαρμογές όπως: νανολιθογραφικές μάσκες και ασσύμετρες νανοπορώδεις πολυμερικές μεμβράνες.
Μπαλλατζία Κλαούντιο
Τίτλος διατριβής
Μοντελοποίηση μηχανικών, ηλεκτρικών και μαγνητικών ιδιοτήτων συνθέτων και πολυλειτουργικών υλικώνΕπιβλέπων
Γεργίδης ΛεωνίδαςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Παϊπέτης Αλκιβιάδης | Νεκταρία Μαριάνθη Μπάρκουλα | |
TMEY | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη μηχανικών, ηλεκτρικών & μαγνητικών ιδιοτήτων συνθέτων αλλά και πολυλειτουργικών υλικών. Η μελέτη περιλαμβάνει υπολογισμούς από ατομιστικές-μοριακές προσομοιώσεις για γνωστά δυναμικά αλληλεπίδρασης της βιβλιογραφίας για πρόβλεψη των προαναφερθέντων ιδιοτήτων.
Μπαλτζής Δημήτριος
Τίτλος διατριβής
Ανθεκτικότητα Σύνθετων Υλικών ενισχυμένων σε πολλαπλές κλίμακεςΕπιβλέπων
Παϊπέτης ΑλκιβιάδηςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Νεκταρία Μαριάνθη Μπάρκουλα | Αγγελική Λεκάτου | |
ΤΜΕΥ | TMEY |
Περίληψη
H συγκεκριμένη διατριβή στοχεύει στην τροποποίηση εποξικών ρητινών, μέσω της προσθήκης επιλεγμένων ενισχυτικών φάσεων της μάκρο-, μίκρο- και νάνο- κλίμακας. Οι ενισχυτικές φάσεις αποτελούνται από άμορφο γραφίτη, μίκρο ίνες άνθρακα και νανο σωλήνες άνθρακα πολλαπλού τοιχώματος ενώ σε επίπεδο μάκρο κλίμακας αποτελούνται από υφάσματα ινών άνθρακα και υάλου. Οι μίκρο- και νάνο- ενισχύσεις πρόκειται να διασπαρθούν στην εποξική μήτρα με τεχνικές υψηλών διατμητικών δυνάμεων με βελτιστοποιημένες συνθήκες σύμφωνα με τις επιθυμητές τελικές ιδιότητες των τροποποιημένων εποξικών ρητινών. Οι μάκρο ενισχύσεις θα ενσωματωθούν με τη χρήση τεχνικών κατασκευής επίστρωσης με το χέρι και υποβοήθηση με κενό αέρος και πρέσας θερμοκρασιών για την παρασκευή Υβριδικών Σύνθετων Υλικών Ενίσχυσης ινών (ΥΣΥΕΙ). Με στόχο την βελτιστοποίηση των τελικών ιδιοτήτων και την κατανόηση της επίδρασης των ενισχύσεων στις τελικές ιδιότητες, θα διενεργηθούν μηχανικές, ρεολογικές και περιβαλλοντικής καταπόνησης πειραματικές δοκιμές. Οι μηχανικές δοκιμές περιλαμβάνουν μετρήσεις δυσθραυστότητας, εφελκυστικής αντοχής, Δυναμικής μηχανικής ανάλυσης (επίπεδο μήτρας) και διατμητικής αντοχής σε φορτίο τύπου-Ι, εφελκυστικής αντοχής και αντοχής σε κάμψη (επίπεδο ΥΣΥΕΙ). Οι ρεολογικές μετρήσεις, θα εφαρμοστούν κατά την διάρκεια των αναμείξεων της εποξικής ρητίνης με τις μίκρο και νάνο ενισχύσεις, ώστε να μελετηθεί η επίδραση τους στη ρεολογική συμπεριφορά της τροποποιημένης ρητίνης. Με στόχο την μελέτη της απόδοσης των υπό ανάπτυξη υλικών σε περιβαλλοντικές καταπονήσεις, επιλεγμένες μηχανικές δοκιμές θα συνδυαστούν με μετρήσεις υδροθερμικής καταπόνησης.
Μπάρδης Κωνσταντίνος
Τίτλος διατριβής
Ανάπτυξη Μη Καταστροφικών Τεχνικών και τον Έλεγχο της Δομικής Ακεραιότητας Υλικών και ΚατασκευώνΕπιβλέπων
Δάσιος ΚωνσταντίνοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Θεόδωρος Ματίκας | Πατρίσια Βάσκεζ Μενέντεζ | |
ΠΙ | Πανεπιστήμιο Ρενς, Γαλλία |
Περίληψη
Ο έλεγχος της δομικής ακεραιότητας υλικών και κατασκευών είναι άμεσα συνυφασμένoς με τις εξελίξεις στον τομέα των Μη Καταστροφικών Ελέγχων (ΜΚΕ). Για τον σχεδιασμό, συντήρηση και διαχείριση των υλικών κατασκευών, είναι απαραίτητη η γνώση πληροφοριών για τη δομική τους κατάσταση. Σε αυτή την κατεύθυνση, μεθοδολογίες ΜΚΕ γρήγορες, αξιόπιστες και οικονομικά συμφέρουσες καθίστανται ολοένα και περισσότερο απαραίτητες στους διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στην παρούσα έρευνα, θα μελετηθεί η ανάπτυξη μεθόδων ΜΚΕ για τον έλεγχο της δομικής ακεραιότητας υλικών και κατασκευών μέσω καινοτόμων μη καταστροφικών τεχνικών υπέρυθρης θερμογραφίας, ακουστικής εκπομπής και υπερήχων. Για το σκοπό αυτό θα αναπτυχθούν εξειδικευμένα συστήματα αυτόματης μη-καταστοφικής ανίχνευσης βλάβης και των αιτίων που την προκάλεσαν, που θα βοηθήσουν στον καταρτισμό συμβουλευτικών μεθοδολογιών προς την βελτιστοποίηση της μηχανικής απόκρισης των υπό μελέτη υλικών και κατασκευών.
Μπούκης Φίλιππος
Τίτλος διατριβής
Παραγωγή Υδρογόνου υψηλής καθαρότητας από Βιοαέριο με χρήση συστημάτων μεμβρανών.Επιβλέπων
Μπέλτσιος ΚωνσταντίνοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Καρακασίδης Μιχαήλ | Αθανασέκου Χρυσούλα | |
ΤΜΕΥ | ΕΚΕΦΕ ''ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ'' |
Περίληψη
Το υδρογόνο θεωρείται παγκοσμίως το καύσιμο του μέλλοντος, δεδομένων των περιβαλλοντικών του πλεονεκτημάτων του έναντι των συμβατικών ορυκτών καυσίμων, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή αερίων ρυπαντών (CO 2 , NO x , SO x ). Το μεθάνιο (CH4) μετατρέπεται σε υδρογόνο μέσω της κλασικής διεργασίας Υγρής Aναμόρφωσης Mεθανίου (Steam Methane Reforming). Σε υψηλές θερμοκρασίες (700–1100 °C), παρουσία καταλύτη Νικελίου, ο υδρατμός αντιδρά με το μεθάνιο προς μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο (CH 4 + H 2 O⇌ CO + 3 H 2 ). Περεταίρω παραγωγή υδρογόνου μπορεί να επιτευχθεί εάν το παραγόμενο CO αντιδράσει στη συνέχεια με υδρατμούς σύμφωνα με την αντίδραση CO + H 2 O ⇌ H 2 + CO 2 (water-gas shift) παρουσία καταλύτη χαλκού ή σιδήρου. Στην παρούσα έρευνα θα μελετηθούν κεραμικές μεμβράνες διαπερατότητας χαμηλού κόστους ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη εκλεκτικότητα των προιόντων προς παραγωγή καθαρού υδρογόνου με ελάχιστες ακαθαρσίες (CO<10 ppm). Το τελικό μείγμα υδρογόνου και διοξειδίου του άνθρακα διαχωρίζεται μέσω υβριδικής μεμβράνης Ιοντικού Υγρού/κεραμικού υποστρώματος προς διαχωρισμό CO 2 από το αέριο μίγμα εξόδου των προηγούμενων δυο αντιδραστήρων. Θα επιλεγεί το κατάλληλο κεραμικό υπόστρωμα και το κατάλληλο Ιοντικό Υγρό προς μεγιστοποίηση της απομάκρυνσης CO 2.
Μυταφίδης Χρήστος
Τίτλος διατριβής
Ευφυείς επιστρώσεις για στοχευμένες λειτουργικότητες σε προηγμένα σύνθετα υλικάΕπιβλέπων
Παϊπέτης ΑλκιβιάδηςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Γουρνής Δημήτριος | Γεργίδης Λεωνίδας | |
ΤΜΕΥ | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν αναδυθεί πολλαπλές ρηξικέλευθες ιδιότητες ευφυών υλικών μέσω της νανοτεχνολογίας, γεγονός που αποτελεί μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα ανέλιξη στον τομέα των προηγμένων σύνθετων υλικών. Η βιομιμητική προσέγγιση νανοδομημένων διεπαφών για ιεραρχικά σύνθετα υλικά (ενισχυτικές ίνες μίκρο-κλίμακας επικαλυμμένες με νανοσωματίδια) σε πολυμερή ενισχυμένα με ίνες άνθρακα (CFRPs), επιδεικνύουν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα και πολυλειτουργικότητα (μηχανικές και ηλεκτρικές ιδιότητες ταυτόχρονα, ικανότητες αυτοδιάγνωσης (self-diagnostic) και συλλογής ενέργειας (energy harvesting)). Η καινοτομία αυτής της διδακτορικής διατριβής σχετίζεται με το γεγονός ότι, εκτός από την τεχνολογία και τη μηχανική των υλικών για την ανάπτυξη και προσαρμογή ευφυών επιστρώσεων σε πολυστρωματικά 3D σύνθετα υλικά όπου θα ληφθεί υπόψη ο δομικός χαρακτήρας, θα διερευνηθούν επιπλέον οι οπτικές ιδιότητες (φωτοανίχνευση), οι θερμοηλεκτρικές ιδιότητες (συγκομιδή θερμοηλεκτρικής ενέργειας) και οι πιεζοηλεκτρικές ιδιότητες (αισθητήρες καταπόνησης ή/και συλλογή πιεζοηλεκτρικής ενέργειας). Ο τελικός χαρακτήρας θεμελίωσης αυτού του διδακτορικού είναι η πραγματοποίηση όλων των λειτουργιών σε επίπεδα δομών / διατάξεων που θα είναι σε θέση να επιδείξουν τη λειτουργικότητά τους κατά την έκθεση και εφαρμογή τους.
Ορφανίδης Σάββας
Τίτλος διατριβής
Καινοτόμες μέθοδοι Αξιολόγησης Προηγμένων Συνθέτων Υλικών σε προσομοίωση περιβάλλοντος λειτουργίαςΕπιβλέπων
Παϊπέτης ΑλκιβιάδηςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Γεώργιος Παπαβασιλείου | Ευάγγελος Χριστοφόρου | |
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ΙΝΝ | (ΕΜΠ) Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών |
Περίληψη
Η ευρεία ομάδα των σύγχρονων σύνθετων υλικών, πολυμερή που είναι ενισχυμένα με ίνες από γυαλί ή άνθρακα χρησιμοποιούνται ως μειωμένου βάρους, υψηλής αντοχής και τη υψηλή αντίσταση στην διάβρωση δομές ενίσχυσης. Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται ευρύτατα στις μεταφορές: επίγειες (λεωφορεία, τρένα), θαλάσσιες (σκάφη αναψυχής και πλοία) και αεροδιαστημικές (μέρη από την άτρακτο και τα φτερά). Τέτοια υλικά κατά τη διάρκεια της λειτουργιάς τους λειτουργούν υπό δυναμικά φορτία, συνεχείς δονήσεις, κόπωση, εξωτερικές δυνάμεις, παραμορφώσεις και σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες. Σε τέτοιου είδους περιβάλλοντα υπάρχει η ανάγκη να εξετάζεται περιοδικά μη καταστροφικά η δομική τους ακεραιότητα προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες ανωμαλίες, όπως η διαστρωματική αποκόλληση, θραύση των ινών, ρωγμές, κλπ. Μια καινοτόμος μέθοδος για εν λειτουργία έλεγχο της ποιότητας της δομής είναι τα οδηγούμενα κύματα διότι μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις σε δομές όπου αποτελούνται από επίπεδα μεταλλικά υποστρώματα χωρίς σημαντική εξασθένιση. Ως εκ τούτου, τα οδηγούμενα κύματα μπορούν να ανταποκριθούν σε μεγάλες περιοχές επιθεώρησης ή ελέγχου από μια απομακρυσμένη τοποθεσία, με ένα σχετικά μικρό αριθμό των αισθητήρων για μη καταστροφική αξιολόγησης (Non Destructive Evaluation-NDE) ή συνεχή παρακολούθηση υγιούς λειτουργίας (Structural Health Monitoring-SHM).Κεντρικό αντικείμενο της παρούσας μελέτης θα είναι η επίδραση της μικροδομής στη μηχανική συμπεριφορά των σύνθετων υλικών με στόχο τη βελτιστοποίηση των μηχανικών και ελαστικών ιδιοτήτων τους. Η πειραματική μελέτη θα υλοποιηθεί μέσω μη-καταστροφικών τεχνικών ελέγχου και συγκεκριμένα με τη μέθοδο των υπερήχων και με τη φασματοσκοπία Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR).
Παπαδόπουλος Θεόφιλος
Τίτλος διατριβής
Παρακολούθηση και μοντελοποίηση της Καρδιακής Ανεπάρκειας με χρήση αισθητήρων και βιοαισθητήρωνΕπιβλέπων
Φωτιάδης ΔημήτριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Παπαλουκάς Κων/νος | Νάκα Αικατερίνη | |
TBET | Tμήμα Ιατρικής |
Περίληψη
Η καρδιακή ανεπάρκεια αν και η παθοφυσιολογία της έχει κατανοηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ιατρική κοινότητα , δεν εμφανίζει συμπτώματα τουλάχιστον στα πρώτα στάδια και η εκτίμηση της σοβαρότητάς της υπόκειται συχνά σε υποκειμενική κρίση. Η χρήση μηχανικών μοντέλων μάθησης (machine learning) τα οποία μετά από διαδικασία εκπαίδευσης αναγνωρίζουν πρότυπα (pattern recognition) και κάνουν με αυτόματο τρόπο προβλέψεις, μπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς στην κρίση και την απόφαση τους. Νέες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης βαθιάς μάθησης (deep learning) επιτρέπουν την εισαγωγή ανεπεξέργαστων δεδομένων , την αυτόματη εξαγωγή χαρακτηριστικών και την αφαιρετική απεικόνιση αυτών εσωτερικά σε πολλαπλά επίπεδα. Η πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική των μοντέλων αυτών δίνει την δυνατότητα της αναγνώρισης πολύπλοκων δομών και της εκμάθησης σύνθετων συναρτήσεων μεταξύ των δεδομένων εισόδου και της ταξινόμησης εξόδου. Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι o σχεδιασμός και η εφαρμογή μοντέλων βαθιάς μάθησης τύπου α) convolutional νευρωνικών δικτύων β) ανάδρομων (recurrent) νευρωνικών δικτύων σε δεδομένα αισθητήρων και βιαισθητήρων και μοντέλων α) deep belief networks β) restricted Boltzmann machines και γ) deep autoencoders και συνδυασμούς αυτών σε κλινικά, εργαστηριακά, φαρμακευτικά και δημογραφικά δεδομένα, για την διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας, τον υπολογισμό κλάσης σοβαρότητας κατά ΝΥΗΑ (Νew York Ηeart Association) και την πρόβλεψη θεραπευτικής συμμόρφωσης και ανεπιθύμητων υποτροπών.
Παπανικολάου Αννα
Τίτλος διατριβής
Το αντίστροφο πρόβλημα της ελαστικότητας στο πλαίσιο της Μηχανικής του Υλικού ΧώρουΕπιβλέπων
Καλπακίδης ΒασίλειοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Σταυρουλάκης Γεώργιος | Χατζηγεωργίου Ευάγγελος | |
Πολυτεχνείο Κρήτης | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Ως αντίστροφο πρόβλημα της ελαστικότητας εννοούμε την αναζήτηση της αρχικής απαραμόρφωτης κατάστασης ενός σώματος όταν είναι γνωστή η παραμορφωμένη κατάστασή του καθώς και η εξωτερική φόρτιση που οδήγησε σ’ αυτήν. Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα αυτό είναι ισχυρά μη γραμμικό ακόμη κι όταν το ευθύ πρόβλημα είναι γραμμικό. Πρόκειται για ένα καταρχήν θεωρητικό πρόβλημα με μεγάλες όμως δυνατότητες εφαρμογών. Θα επιδιωχθεί η τοποθέτηση του προβλήματος στο πλαίσιο της λεγόμενης Υλικής Μηχανικής (Μηχανική στον Υλικό Χώρο) η οποία εξ ορισμού χρησιμοποιεί ως άγνωστες παραμέτρους την αρχική διαμόρφωση του σώματος, δηλαδή την απαραμόρφωτη κατάστασή του. Πιστεύουμε ότι σε αυτό το πλαίσιο το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί υπολογιστικά. Η πιο προφανή εφαρμογή του παραπάνω προβλήματος αφορά στο σχεδιασμό της αρχικής μορφής ενός δομικού στοιχείου όταν γνωρίζουμε το σχήμα που πρέπει να έχει και τα φορτία τα οποία θα δεχτεί κατά τη λειτουργία του. Επίσης, η υπολογιστική επίλυση του προβλήματος μπορεί να οδηγήσει σε εφαρμογές μετασχηματισμών φάσεων καθώς και σε πολλά άλλα προβλήματα της ανελαστικότητας
Πατσούρας Χρήστος
Τίτλος διατριβής
Οι υλικές δυνάμεις στην βελτιστοποίηση σχεδιασμού δομικών στοιχείωνΕπιβλέπων
Καλπακίδης ΒασίλειοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Γιώργος Σταυρουλάκης | Paul Steinmann | |
Πολυτεχνείο Κρήτης | Erlangen (Γερμανία) |
Περίληψη
Οι υλικές δυνάμεις στην βελτιστοποίηση σχεδιασμού δομικών στοιχείων
Πεζούλας Βασίλειος
Τίτλος διατριβής
Επεξεργασία και ανάλυση ιατρικών και άλλων συναφών δεδομένων μεγάλου όγκουΕπιβλέπων
Φωτιάδης ΔημήτριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Γεργίδης Λεωνίδας | Τζιούφας Αθανάσιος | |
ΤΜΕΥ | Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ |
Περίληψη
Η επεξεργασία και ανάλυση ιατρικών και άλλων συναφών δεδομένων μεγάλου όγκου αποτελεί ένα ραγδαίως εξελισσόμενο ερευνητικό πεδίο ενδιαφέροντος παγκοσμίως, το οποίο εμπλέκει καινοτόμες τεχνικές διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, όπως η τεχνική νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, η εξόρυξη δεδομένων και τα ευφυή συστήματα. Ένα αναδυόμενο επιστημονικό πεδίο ενδιαφέροντος αποτελεί και ο εναρμονισμός ιατρικών δεδομένων, μια μέθοδος που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ετερογένειας ιατρικών βάσεων δεδομένων και κοορτών παγκοσμίως μέσω του μετασχηματισμού ετερογενών δεδομένων σε ομοιογενή με όσο το δυνατόν λιγότερη απώλεια πληροφορίας. Πριν από την εναρμόνιση των δεδομένων, θα διευθετηθούν κρίσιμα ζητήματα διαμοιρασμού και ελέγχου ποιότητας που υπεισέρχονται κατά την διαδικασία της συλλογής τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Έπειτα θα μελετηθούν τεχνικές εναρμόνισης ετερογενών δεδομένων χρησιμοποιώντας εργαλεία σημασιολογικής και λεκτικής αντιστοίχισης τα οποία στηρίζονται σε οντολογίες και στοχεύουν στην περιγραφή και την διασύνδεση του γνωστικού περιεχόμενου των ετερογενών δεδομένων. Κατόπιν θα κατασκευαστεί ένας ασφαλής μηχανισμός κατανεμημένης μάθησης, με στόχο την ανάπτυξη μοντέλων πρόβλεψης και εκτίμησης ρίσκου για την υπό-εξέταση παθολογία και την εξέταση βιοδεικτών, με χρήση εργαλείων εξόρυξης δεδομένων. Οι παραπάνω τεχνικές θα εφαρμοστούν σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις που περιλαμβάνουν ετερογενή κλινικά δεδομένα ασθενών με διάφορες παθολογίες, όπως είναι οι αυτό-άνοσες ασθένειες, ο καρκίνος, κτλ.
Πολυμέρου Αναστασία
Τίτλος διατριβής
Προηγμένα σύνθετα υλικά με αρχιτεκτονική δομή για στοχευμένες λειτουργικότητεςΕπιβλέπων
Παϊπέτης ΑλκιβιάδηςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Γουρνής Δημήτριος | Γαλιώτης Κωνσταντίνος | |
ΤΜΕΥ | Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πολυτεχνείο Πάτρας |
Περίληψη
Στη σύγχρονη κοινωνία τα ηλεκτρονικά συστήματα και οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες, καθώς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία τόσο στη γη όσο και στο διάστημα. Ωστόσο, οι ηλεκρομαγνητικές παρεμβολές (ΕΜΙ) συνιστούν ένα μείζον ζήτημα για τη σύγχρονη επικοινωνία και τα ηλεκτρονικά συστήματα. Η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση είναι η κύρια αιτία βλάβης των ηλεκτρονικών συσκευών, του εξοπλισμού και των συστημάτων που χρησιμοποιούνται σε κρίσιμες εφαρμογές ( π.χ στην ιατρική, στο στρατό, στα ηλεκτρικά συστήματα αεροδιαστημικής κλπ). Οι αιτίες των ΕΜΙ είναι πολυάριθμες και προκαλούνται τόσο από τεχνητές όσο και από φυσικές πηγές .Αντικείμενο αυτή της διδακτορικής διατριβής είναι η μελέτη και η βελτιστοποίηση των πολύ-λειτουργικοτήτων υβριδικών και ιεραρχικών σύνθετων υλικών. Πιο συγκεκριμένα θα μελετηθεί η επίδραση διάφορων ενισχυτικών φάσεων (νανο- και μικρο- δομών) στην αποτελεσματικότητα των σύνθετων υλικών ως υλικά προστασίας από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές (Electromagnetic Interference – EMI shielding). Η ενσωμάτωση αυτών των δομών στα σύνθετα υλικά θα πραγματοποιηθεί είτε με τη διασπορά τους στη μητρική φάση (υβριδική προσέγγιση) είτε με την εναπόθεση/ανάπτυξη τους στην επιφάνεια των ινών (ιεραρχική προσέγγιση). Στόχος είναι η βελτίωση των μηχανικών ιδιοτήτων και η παράλληλη βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας της προστασίας από ΕΜΙ μέσω του κατάλληλου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της δομής και της εκμετάλλευσης των ιδιοτήτων των συνιστωσών φάσεων.
Ραπανάκης Παναγιώτης
Τίτλος διατριβής
Υπολογιστική και θεωρητική ομοιογενοποίηση στον υλικό χώροΕπιβλέπων
Καλπακίδης ΒασίλειοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Νικόλαος Χαραλαμπάκης | Αντώνιος Χαραλαμπόπουλος | |
Α.Π.Θ. | Ε.Μ.Π. |
Περίληψη
Υπολογιστική και θεωρητική ομοιογενοποίηση στον υλικό χώρο
Ρουμπή Μαρία
Τίτλος διατριβής
Ανάπτυξη εμφυτευμάτων για χρήση σε πειραματικό πρότυπο υπερφόρτισης πίεσης της δεξιάς κοιλίαςΕπιβλέπων
Αγαθόπουλος ΣυμεώνΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Θεόφιλος Κωλέττης | Δημοσθένης Φωκάς | |
Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων | TMEY |
Περίληψη
Η πνευμονική υπέρταση χαρακτηρίζεται από αυξημένη πνευμονική αγγειακή αντίσταση, προκαλώντας υπερφόρτιση πίεσης της δεξιάς κοιλίας. Η αύξηση της τοιχωματικής τάσης προκαλεί κοιλιακή υπερτροφία, η οποία ακολουθείται από προοδευτική διάταση της κοιλίας και έκπτωση της συστολικής λειτουργίας. Αυτή η περίπλοκη διαδικασία αναδιαμόρφωσης οδηγεί τελικά σε ανεπάρκεια της δεξιάς κοιλίας. Η δυνατότητα παρέμβασης στην παθοφυσιολογία της αναδιαμόρφωσης της δεξιάς κοιλίας, μεταβάλλοντας το πάχος του τοιχώματος και μειώνοντας την τοιχωματική τάση, αποτελεί το αντικείμενο εργασίας της παρούσας ερευνητικής πρότασης. Η καινοτομία της πρότασης έγκειται στο γεγονός ότι η παρέμβαση αυτή θα γίνει με χρήση βιοϋλικών, τα οποία θα σχεδιαστούν και συντεθούν για αυτήν ακριβώς την εφαρμογή. Κύριος στόχος της έρευνας είναι η ανάπτυξη ικριώματος από υδροπήκτωμα που να μπορεί να περιορίσει την αναδιαμόρφωση της κοιλίας μετά την εμφύτευσή του επικαρδιακά της κοιλίας, δηλαδή μίας πολυμερικής μήτρας που θα αποτελείται από συνθετικά πολυμερή ή φυσικούς πολυσακχαρίτες, με σκοπό τη βέλτιστη μηχανική της απόδοση. Τα ικριώματα θα εμφυτευτούν σε επίμυες μετά από πρόκληση πνευμονικής υπέρτασης, σε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ζωικό πρότυπο που παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με τις παθοφυσιολογικές μεταβολές που παρατηρούνται στον άνθρωπο. Θα γίνει αξιολόγηση της βιοσυμβατότητας και της βιοαποικοδόμησής των νέων ικριωμάτων και θα πραγματοποιηθούν λεπτομερείς αιμοδυναμικές μελέτες in vivo, συμπεριλαμβανομένων και των δεικτών που προέρχονται από τις καμπύλες πίεσης-όγκου, καθώς και ιστολογικές μετρήσεις της αρχιτεκτονικής της δεξιάς κοιλίας.
Σμυρλής Βασίλειος
Τίτλος διατριβής
Μοντελοποίηση και υπολογιστική εκτίμηση της κίνησης σε άτομα με απώλεια ευστάθειας και διερεύνηση με χρήση αισθητήρωνΕπιβλέπων
Φωτιάδης ΔημήτριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Θεμιστοκλής Έξαρχος | Γεργίδης Λεωνίδας | |
Πληροφορικής Ιόνιο Πανεπιστήμιο | Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών |
Περίληψη
Η έλλειψη ευστάθειας αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πτώσης ασθενών και ηλικιωμένων με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία τους και υψηλά υγειονομικά κόστη,που συνεπάγεται ο τραυματισμός και η νοσηλεία τους. Στους σημαντικους παράγοντες που οδηγούν στην αστάθεια συγκαταλέγονται η γήρανση, οι παθήσεις του μυοσκελετικού και του νευρικού ιστού, καθώς ακόμα και ψυχιατρικές διαταραχές. Η μελέτη της ισορροπίας και της βάδισης των ασθενών με χρήση αισθητήρων μπορεί vα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση της επίδρασης των διαφορων παραγόντων στην έλλειψη ευστάθειας. Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση των υπαρχόντων μεθόδων αποκατάστασης ή/και την εισαγωγή νέων. Σημαντική κρίνεται η δοκιμή και αξιολόγηση διαφόρων τύπων αισθητήρων, Inertial Measurement Units (IMU) και Force-Pressure sensors για την εξεύρεση του πλέον αποτελεσματικού συστήματος. Με τη χρήση των αισθητήρων θα συλλεχθούν τα απαραίτητα κινηματικά, κινητικά και άλλα δεδομένα από ασθενείς κατά τη διάρκεια εκτέλεσης προκαθορισμένων σωματικών ασκήσεων που απαιτούν ευστάθεια. Με την επεξεργασία των προηγούμενων δεδομένων με τεχνικές επεξεργασίας σήματος και μηχανικής μάθησης θα εξαχθούν συμπερασμάτα ως προς την ορθότητα της εκτέλεσης των διαφόρων ασκήσεων, συνθέτοντας μια μέθοδο εκτίμησης της ισορροπίας των ασθενών. Τελικά τα παραπάνω δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη προσωποποιημένων υπολογιστικών μοντέλων πρόβλεψης της ευστάθειας του ασθενή.
Σπανός Μιχαήλ
Τίτλος διατριβής
Συζυγιακοί Πολυηλεκτρολύτες: Σύνθεση, Χαρακτηρισμός Ιδιοτήτων και Εφαρμογές σε Οργανικές Ηλεκτρονικές ΔιατάξειςΕπιβλέπων
Αυγερόπουλος ΑπόστολοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Γρηγορίου Βασίλειος | Γουρνής Δημήτριος | |
Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών | TMEY |
Περίληψη
Συγκεκριμένα θα συντεθούν συζυγιακοί πολυηλεκτρολύτες με τη τεχνική της αρωματικής σύζευξής τύπου Stille ή Suzuki χρησιμοποιώντας κατάλληλους καταλύτες συμπλόκων του παλλαδίου.Οι συζυγιακοί αυτοί πολυηλεκτρολύτες θα αποτελούνται από μια υδρόφοβη συζυγιακή κύρια αλυσίδα (πολυθειοφαίνια, συμπολυμερή τύπου δότη-δέκτη, κλπ.) και πλευρικές αλυσίδες που θα προσδίδουν υδρόφιλο χαρακτήρα όπως π.χ. αμινομάδες, ολιγο- πολυαιθυλενογλυκόλη, σουλφωνομάδες κλπ. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα εξής: 1) Μοριακός χαρακτηρισμός με τεχνικές Φασματοσκοπίας Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού πρωτονίου/Άνθρακα, Χρωματογραφίας Αποκλεισμού Μεγεθών (SEC). 2) Οπτικός χαρακτηρισμός διαλυμάτων που περιλαμβάνουν τους συζυγιακούς πολυηλεκτρολύτες σε διαλύτες διαφορετικής πολικότητας με τεχνικές απορρόφησης υπεριώδους ορατού και φωτοφωταύγειας 3) Μορφολογικός χαρακτηρισμός με Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Διέλευσης &Μικροσκοπίας Ατομικής Δύναμης. 4) Μελέτη επίδρασης των ενεργειακών επιπέδων HOMO (υψηλότερο κατειλλημένο μοριακό τροχιακό) και LUMO (χαμηλότερο μη κατειλλημένο μοριακό τροχιακό) με την τεχνική της κυκλικής βολταμμετρίας. 5) Εφαρμογή και καταγραφή της απόδοσης των συζυγιακών πολυηλεκτρολυτών είτε στην ενεργή επιφάνεια είτε ως διεπιφανειακά υλικά σε οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις όπως είναι τα οργανικά φωτοβολταϊκά, οι οργανικοί φωτοαισθητήρες κλπ..
Σταύρου Βασίλειος
Τίτλος διατριβής
Μελέτη Μαγνητικών Υλικών με Μικρομαγνητικές ΠροσομοιώσειςΕπιβλέπων
Γεργίδης ΛεωνίδαςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Χαραλαμπόπουλος Αντώνιος | Παναγιωτόπουλος Ιωάννης | |
ΣΕΜΦΕ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη με τη χρήση πεπερασμένων στοιχείων και άλλων αριθμητικών μεθοδολογιών της αντιστροφής της μαγνήτισης σε τριγωνικά και κυλινδρικά μεταξύ άλλων νανοσωματίδια σε διάφορες μαγνητοκρυσταλλικές ανισοτροπίες και μαγνητικά υλικά. Θα ερευνηθούν χαρακτηριστικά διαμόρφωσης αντιστροφής της μαγνήτισης και θα μελετηθούν οι μηχανισμοί της πράγμα που θα διευκολύνει το σχεδιασμό νέων μαγνητικών υλικών. Επίσης θα υπολογιστούν τοπολογικές αναλλοίωτες μέγιστης σημασίας για την ποσοτικοποίηση μαγνητικών δινών.
Τάτσης Ευθύμιος
Τίτλος διατριβής
Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Οδοστρωμάτων με στόχο την Αξιολόγηση της Ποιότητάς τους και τη Βελτιστοποίηση της Αποκατάστασής τουςΕπιβλέπων
Ματίκας ΘεόδωροςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Αλκιβιάδης Παϊπέτης | Παναγιώτης Παπαϊωάννου | |
ΤΜΕΥ | ΑΠΘ |
Περίληψη
Η χρήση των συστημάτων διαχείρισης οδοστρωμάτων οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση κεφαλαίου και ορθή κατανομή των διαθέσιμων πόρων με παράλληλη διατήρηση του επίπεδου εξυπηρέτησης του οδικού δικτύου και ισχυρή επιρροή στην οδική ασφάλεια, το κόστος χρήσης και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Στόχος της διατριβής είναι η μελέτη των ιδιοτήτων των ασφαλτομιγμάτων, τόσο σε επίπεδο μελέτης όσο και μετά τη διάστρωση, ώστε σε βάθος χρόνου να προκύπτει η έγκαιρη διάγνωση των αιτίων που οδηγούν στην εμφάνιση των επιφανειακών φθορών που καταγράφονται και ο υπολειπόμενος χρόνος ζωής. Επιπλέον μέσω τις διερεύνησης της ανθεκτικότητας σε κόπωση διαφόρων τύπων ασφαλτομιγμάτων, με χρήση υλικών τροποποίησης και ενίσχυσης που βελτιώνουν τη λειτουργικότητα αλλά και τις μηχανικές ιδιότητες του μίγματος, θα προκύψει η δυνατότητα επιλογής του κατάλληλου σε κάθε περίπτωση υλικού. Έτσι, μέσω ενός οικονομοτεχνικού μοντέλου αρχικού κόστους κατασκευής και προβλεπόμενου χρόνου ζωής και κόστους συντήρησης, θα προκύπτει η δυνατότητα στοχευμένης επιλογής της βέλτιστης λύσης, ανάλογα με της συνθήκες λειτουργίας και το διαθέσιμο κεφάλαιο.
Τζιάλλα Ουρανία
Τίτλος διατριβής
Ροφητικά υλικά και Μεμβράνες διαχωρισμού με εμπλοκή προδρόμων φάσεων ιοντικών υγρώνΕπιβλέπων
Μπέλτσιος ΚωνσταντίνοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Ρωμανός Γεώργιος | Φωκάς Δημοσθένης | |
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε "Δημόκριτος" | Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών "Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων" |
Περίληψη
Τα «Ιοντικά Υγρά» είναι μια κατηγορία ενώσεων που αποτελούνται αποκλειστικά από ιόντα και είναι υγρά σε θερμοκρασίες κάτω των 100οC, ενώ τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα Ιοντικά Υγρά παραμένουν υγρά ακόμα και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Οι ενώσεις αυτές αποτελούν αντικείμενο ενεργούς μελέτης τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας ενός συνδυασμού αξιοσημείωτων χαρακτηριστικών που επιδεικνύουν, όπως τα χαμηλά σημεία τήξης τους, η αμελητέα τάση ατμών τους, η ικανότητα διαλυτοποίησης-διάλυσης πληθώρας συστατικών, η υψηλή χημική και θερμική σταθερότητά τους και η ευκολία ελέγχου της χημείας τους. Στην παρούσα διδακτορική διατριβή έγινε προσπάθεια ανάπτυξης πορωδών προσροφητών και μεμβρανών διαχωρισμού με εμπλοκή προδρόμων φάσεων Ιοντικού Υγρού. Συγκεκριμένα, έγινε προσπάθεια ανάπτυξης υγρών μεμβρανών Ιοντικού Υγρού με τη μέθοδο τροποποίησης πορώδους μέσου και με τη μέθοδο διαλύματος-πηκτής. Στη δεύτερη περίπτωση το Ιοντικό Υγρό αποτελούσε συστατικό της σύνθεσης, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσε και ως μέσο οικοδόμησης της πορώδους δομής της μεμβράνης στην οποία και εγκλωβιζόταν. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν πορώδεις ανθρακικοί προσροφητές και πορώδεις ανθρακικές μεμβράνες διαχωρισμού με ανθρακοποίηση Ιοντικών Υγρών ως πρόδρομη ύλη. Οι ανεπτυγμένοι ανθρακικοί προσροφητές μελετήθηκαν ως προς τις ιδιότητες προσρόφησης διαφόρων αερίων καθώς και ως προς τις καταλυτικές ιδιότητές τους για εφαρμογές αντιδράσεων αναγωγής οξυγόνου, ενώ προσδιορίστηκαν και οι ιδιότητες διαχωρισμού διαφόρων αερίων των ανεπτυγμένων υγρών και ανθρακικών μεμβρανών.
Τουλφατζής Αναγνώστης
Τίτλος διατριβής
Χαρακτηρισμός, μηχανισμοί κοπής και κατεργασιμότητα μη μολυβδούχων ορειχάλκωνΕπιβλέπων
Παϊπέτης ΑλκιβιάδηςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Δαυϊδ Κωνσταντίνος | Μπάρκουλα Νεκταρία Μαριάνθη | |
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών - Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδον | Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων |
Περίληψη
Προσφάτως, λόγω της αυστηρότερης νομοθεσίας σχετικά με τα επιτρεπόμενα ποσοστά μολύβδου, κυρίως στα προϊόντα/εξαρτήματα στις εγκαταστάσεις πόσιμου νερού, απαιτείται η χρήση καινοτόμων λύσεων, που αφορούν στην ανάπτυξη και βελτιστοποίηση μη μολυβδούχων ορειχάλκων-υψηλής κατεργασιμότητας, ώστε να αποφευχθούν οι επικίνδυνες επιπτώσεις του μολύβδου στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η εν λόγω διατριβή εστιάζεται στον χαρακτηρισμό, τους μηχανισμούς κοπής (chip breaking) καθώς και την κατεργασιμότητα μολυβδούχων και μη μολυβδούχων ορειχάλκων που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία για την κατασκευή εξαρτημάτων (κοχλίες, περικόχλια, σύνδεσμοι, κλπ) μέσω μηχανουργικών κατεργασιών. Αρχικώς, μελετήθηκε η επίδραση που έχει η μικροδομή και η παρουσία του μολύβδου στα αποτελέσματα των δυναμικών και στατικών μηχανικών δοκιμών. Στόχος των παραπάνω δοκιμών είναι η καταγραφή των κυρίαρχων τύπων θραύσης, η οποία πρόκειται να συμβάλλει στην κατανόηση της συμπεριφοράς των ορειχάλκινων ράβδων κατά την κοπή. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε στατιστική μη παραμετρική μελέτη της κατεργασιμότητας μεταξύ των εξεταζόμενων κραμάτων, για την αριστοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της κατεργασίας (Μορφολογία Αποβλίττου Κοπής, Ισχύς Κοπής, Δύναμη Κοπής και Τραχύτητα Επιφάνειας Κατεργασμένου Δοκιμίου). Τέλος, γίνεται μία πρώτη προσπάθεια ανασχεδιασμού της παραγωγικής διαδικασίας, μέσω πραγματοποίησης κατάλληλων θερμικών κατεργασιών, των μη μολυβδούχων κραμάτων, με στόχο την τροποποίηση της μικροδομής τους προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η κατεργασιμότητα σε κοπή.
Τραγαζίκης Ηλίας
Τίτλος διατριβής
Μη Καταστροφικός Χαρακτηρισμός της Μηχανικής/Περιβαλλοντικής Υποβάθμισης Νανο-σύνθετων Υλικών Κατασκευών με Χρήση Ακουστικών ΤεχνικώνΕπιβλέπων
Ματίκας ΘεόδωροςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Μοροπούλου Αντωνία | Μπάρκουλα Νεκταρία-Μαριάνθη | |
ΕΜΠ | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Η νανοτεχνολογία χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία των αεροσκαφών, των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και στις κατασκευές. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η δημιουργία τσιμεντοειδών υλικών ενισχυμένα με γραφένιο, νανοσωλήνες και νανοίνες άνθρακα προκειμένου να βελτιωθούν και να μελετηθούν οι ιδιοτήτων αυτών. Εξετάστηκε η καμπτική και θλιπτική αντοχή και η δυσθραυστότητά τους με την παράλληλη χρήση της μεθόδου ακουστικής εκπομπή υπό φορτίο και της ψηφιακής συσχέτιση εικόνων. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε μελέτη μέτρησης της ταχύτητας υπερήχου στα τσιμεντοειδή υλικά τόσο κατά τη σκλήρυνση τους για την παρακολούθηση της μεταβολής των ελαστικών ιδιοτήτων όσο και μετά την ολοκλήρωση του μηχανισμού. Κατά την πήξη των δοκιμίων χρησιμοποιήθηκαν αισθητήρες για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της 2ης και 3ης αρμονικής παραμέτρου ενώ κατασκευάστηκαν αισθητήρες υπερήχων χρησιμοποιώντας τους καταλληλότερους κρυστάλλους και αξιολογήθηκαν για την συχνότητά τους αλλά και την γραμμικότητά τους με ένα laser δονησιόμετρο. Το δεύτερο τμήμα της διατριβής ασχολείται με μεταλλικά υλικά και την εφαρμογή σε αυτά προηγμένων μεθόδων όπως τη Συσχέτισης Ψηφιακών Εικόνων σε συνδυασμό με μεθόδους ακουστικής εκπομπής για την αξιολόγηση των μηχανικών ιδιοτήτων και τη χαρτογράφηση της βλάβης κατά την διάρκεια δοκιμής εφελκυσμού αλλά και τη μελέτη της συμπεριφοράς των επιφανειακών κυμάτων κατά την διάρκεια κόπωσης καθώς και η αλλαγή στις αρμονικές παραμέτρους.
Τράπαλης Χαράλαμπος
Τίτλος διατριβής
Υπολογιστική μελέτη φωτοσυλλεκτικών υλικών για εφαρμογές σε διατάξεις οργανικών φωτοβολταϊκώνΕπιβλέπων
Παπαγεωργίου ΔημήτριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Λοιδωρίκης Ελευθέριος | Πατσαλάς Παναγιώτης | |
ΤΜΕΥ | Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ |
Περίληψη
Τα οργανικά φωτοβολταϊκά αποτελούνται από δύο ηλεκτρόδια και ανάμεσά τους το ενεργό υλικό. Το ενεργό υλικό περιέχει ένα οργανικό μόριο ως δότη ηλεκτρονίων και ένα μόριο ως δέκτη ηλεκτρονίων. Το φως που προσπίπτει στο φωτοβολταϊκό διεγείρει ένα ηλεκτρόνιο του δότη στη ζώνη αγωγιμότητας το οποίο σε συνδυασμό με την οπή που δημιουργείται αποτελούν ένα εξιτόνιο. Το εξιτόνιο διαχέεται στο ενεργό υλικό και όταν βρεθεί κοντά σε μόριο δότη ηλεκτρονίων διαχωρίζεται με το ηλεκτρόνιο να κατευθύνεται μέσω του δέκτη προς το ένα ηλεκτρόδιο και την οπή προς το άλλο. Η απόδοση της διαδικασίας εξαρτάται από το ενεργειακό χάσμα μεταξύ του δότη και του δέκτη ηλεκτρονίων, το μήκος διάχυσης των εξιτονίων, την μορφολογία των δειγμάτων, την επιρροή ακαθαρσιών η πρόσθετων. Με στόχο να βελτιωθεί η απόδοση νέα μόρια με διαφορετική δομή, σε διαφορικές αναλογίες δοκιμάζονται συνεχώς για να επιτευχθούν ευνοϊκότερες μορφολογίες. Τα μείγματα αυτά είναι άμορφα και οι συνήθεις μέθοδοι μικροσκοπίας είναι δύσκολο να δώσουν πληροφορίες σχετικά με την μορφολογία σε ατομικό επίπεδο. Στη διδακτορική διατριβή θα αναπτυχθούν μέθοδοι προσομοίωσης μέσω μοριακής δυναμικής για την παραγωγή παραμέτρων (α) δίεδρων γωνιών για τα ολιγομερή TH4, TH8, 3HT4, 3HT8 και (β) της αλληλεπίδρασης οργανικών μορίων με την επιφάνεια μετάλλου. γ) Θα αναπτυχθει σειρά υπολογιστικών μεθόδων για την ανάμειξη μορίων και τοποθέτηση τους πάνω σε επιφάνειες. Οι μέθοδοι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για την διερεύνηση τριών οργανικών μορίων (i) του ολιγομερούς 3HT8 ως μοντέλο για P3HT που είναι δότης ηλεκτρονίων, και των (ii) PCBM και (iii) τριών ισομερών του ICBA (ICBA-12, ICBA-2, ICBA-5) που χρησιμοποιούνται ως δέκτες.
Τσιάμης Χαράλαμπος
Τίτλος διατριβής
Ανάλυση σύνθετων πιεζοηλεκτρικών δομών με αναλυτικές και υπολογιστικές μεθόδουςΕπιβλέπων
Χατζηγεωργίου ΕυάγγελοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Καλπακίδης Βασίλειος | Μπέλτσιος Κωνσταντίνος | |
ΤΜΕΥ | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Οι πιεζοηλεκτρικές δομές, με τη μορφή ενεργοποιητών, αισθητήρων και ταλαντωτών διαφόρων γεωμετρικών σχημάτων (δοκοί, πλάκες, κελύφη), αποτελούν βασικά στοιχεία στη κατασκευή ηλεκτρομηχανικών συστημάτων σε διάφορες κλίμακες (μακρο-, μικρο- & νανο-), με εφαρμογές σε τεχνολογικά προηγμένες κατασκευές. Τα υλικά αυτά στηρίζουν τη λειτουργία τους στην ικανότητα σύζευξης μηχανικών και ηλεκτρικών ιδιοτήτων και αποτελούν σύγχρονο αντικείμενο μελέτης. Η ανάλυσή τους, σε θεωρητικό επίπεδο, βασίζεται στη χρήση κατάλληλων μαθηματικών μοντέλων με βάση τις μακροσκοπικές θεωρίες των συζευγμένων πεδίων (μηχανικών, ηλεκτρικών, θερμικών) και τη χρήση αναλυτικών και υπολογιστικών μεθόδων για την επίλυση σχετικών προβλημάτων. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης χρησιμοποιούνται για τον ακριβή σχεδιασμό σύνθετων δομών με καθορισμένες μηχανικές και ηλεκτρικές ιδιότητες. Με την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής και της νανοτεχνολογίας, υλικά του υπόψη τύπου περιλαμβάνονται σε μίκρο και νάνο ηλεκτρομηχανικά συστήματα / διατάξεις (MEMS, NEMS). Κατά την λειτουργία των διατάξεων αυτών έχει παρατηρηθεί πειραματικά ότι τα εξεταζόμενα πιεζοηλεκτρικά υλικά εμφανίζουν φαινόμενα κλίμακας (size effects) τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν από τα διαθέσιμα μαθηματικά μοντέλα. Οι κλασικές μακροσκοπικές θεωρίες της μηχανικής του συνεχούς δεν λαμβάνουν υπόψη την επίδραση της μικροδομής των υλικών και για το λόγο αυτό αδυνατούν να περιγράψουν τέτοιου είδους φαινόμενα στο μικροσκοπικό επίπεδο. Για την μελέτη των πιεζοηλεκτρικών δομών σε micro- και nano- διαστάσεις είναι απαραίτητη η διατύπωση και εφαρμογή κατάλληλων μαθηματικών μοντέλων με βάση τις θεωρίες της συζευγμένης βαθμο-ηλεκτρο-ελαστικότητας (gradient electro-elasticity theories). Στα πλαίσια αυτά, οι στόχοι της διδακτορικής εργασίας είναι: α) Η παραγωγή και διατύπωση ενός γενικού μαθηματικού μοντέλου συζευγμένης βάθμο-ήλεκτρο-ελαστικότητας β) Η μελέτη και επίλυση στατικών και δυναμικών προβλημάτων ηλεκτρομηχανικών δομών με τη μορφή αισθητήρων και ενεργοποιητών σε μίκρο- και νάνο- κλίμακα, με βάση το παραγόμενο μαθηματικό μοντέλο και τη χρήση αναλυτικό-αριθμητικών μεθόδων.
Τσίρκα Κυριακή
Τίτλος διατριβής
Μελέτη Γραφιτικής Ενίσχυσης Ιεραρχικών Σύνθετων Υλικών Με Μήτρα Εποξειδικής ΡητίνηςΕπιβλέπων
Παϊπέτης ΑλκιβιάδηςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Γουρνής Δημήτριος | Παπανικολάου Γεώργιος | |
ΤΜΕΥ | Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών |
Περίληψη
Στα πλαίσια της παρούσας διδακτορικής διατριβής μελετήθηκαν γραφιτικές ιεραρχικές δομές οι οποίες χρησιμοποιούνται ως δευτερεύουσες ενισχύσεις σε ινοπλισμένα πολυμερικά σύνθετα υλικά με δομικές εφαρμογές και πολύ-λειτουργικότητες. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύχθηκαν ιεραρχικές ενισχυτικές δομές ακολουθώντας τις μεθόδους i) της ανάπτυξης νανοσωλήνων άνθρακα πολλαπλών τοιχωμάτων (ΝΣΑ) μέσω της καταλυτικής χημικής εναπόθεσης ατμών και ii) της εναπόθεσης ΝΣΑ από υδατικά αιωρήματα / μελάνια στην επιφάνεια ινών άνθρακα. Η εργασία χωρίστηκε σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας εστίασε στη σύνθεση και βελτιστοποίηση των ιεραρχικών ενισχύσεων και τον εκτενή χαρακτηρισμό της δομής και της μορφολογίας τους μέσω μιας πληθώρας αναλυτικών τεχνικών χαρακτηρισμού. Ο δεύτερος άξονας επικεντρώθηκε στη μελέτη των μηχανικών ιδιοτήτων των ιεραρχικών ινών και των ιδιοτήτων των διεπιφανειών που σχηματίζονται μεταξύ αυτών και της εποξικής μήτρας. Η μελέτη των μηχανικών ιδιοτήτων της διεπιφάνειας των ιεραρχικών σύνθετων πραγματοποιήθηκε με χρήση της φασματοσκοπίας Raman αλλά και μηχανικών δοκιμών σε μοντέλα σύνθετων υλικών. Συνολικά, η παρούσα εργασία, ακολουθώντας μια βιομιμητική προσέγγιση, μελέτησε τις συνέργειες μεταξύ των διαφορετικής κλίμακας γραφιτικών δομών που συνιστούν τις ιεραρχικές ανθρακικές ενισχύσεις και απέδειξε τη διττή φύση τους, ως φέροντα και πολύ-λειτουργικά στοιχεία, η οποία ενισχύεται μέσω της ιεραρχίας της δομής τους.
Τσολάκης Νικόλαος
Τίτλος διατριβής
Συστήματα νανοϋλικών – ιοντικών υγρών. Δομικός και φυσικοχημικός χαρακτηρισμός με συνδυασμό υπολογιστικών μεθόδων και φασματοσκοπίας NMR.Επιβλέπων
Καρακασίδης ΜιχαήλΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Γεώργιος Παπαβασιλείου | Stefan Jurga | |
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος | Adam Mickiewicz University, Poland |
Περίληψη
Η καθαρή και αξιόπιστη παροχή ενέργειας είναι ένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά πεδία του 21ου αιώνα. Αυτό συμβαίνει επειδή βρισκόμαστε πλέον σε αναζήτηση πηγών και αποθηκευτικών μέσων ηλεκτρικής ενέργειας, που να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Οι ανάγκες αυτές έχουν οδηγήσει στη δημιουργία υβριδικών ηλεκτρονικών διατάξεων όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι υπερπυκνωτές και τα κελιά καυσίμου. Η παρούσα διατριβή θα εστιαστεί στη δεύτερη κατηγορία διατάξεων, τους υπερπυκνωτές, και ειδικότερα σε δύο κατηγορίες αυτών. Η πρώτη κατηγορία υπερπυκνωτών αφορά τα νανοσωματίδια μετάλλων μετάβασης σε συνδυασμό με ιοντικά υγρά (Room Temperature Ionic Liquids, RTIL), ενώ η δεύτερη, τα νανουλικά άνθρακα παρουσία RTILs. Τα ερευνητικά πεδία, στα οποία σκοπεύουμε να εμβαθύνουμε κατά τη διάρκεια της παρούσας διατριβής, είναι οι μηχανισμοί μεταφοράς φορτίου και μάζας στα συστήματα υπερπυκνωτών. Στις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνονται, η φασματοσκοπία NMR στερεάς κατάστασης και υπολογιστικές μέθοδοι DFT και Ab initio. Θα εξεταστεί διεξοδικά η μεταφορά μάζας των RTILs στο πορώδες των νανοσωματιδίων καθώς και στο διάλυμα. Θα υπολογιστούν οι ενέργειες προσρόφησης-εκρόφησης των RTILs στις επιφάνειες των νανοσωματιδίων και θα αξιολογηθεί συνολικά, η ηλεκτροχημική συμπεριφορά του συστήματος ώστε να παραχθεί νέα γνώση για τα επιστημονικά πεδία της αποθήκευσης και μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Τσούλη Σοφία
Τίτλος διατριβής
Διάβρωση σκυροδέματος οπλισμένου με μέταλλα ανσστήλωσης αρχαίων μελών σε περιβάλλοντα αστικής και βιομηχανικής μόλυνσης - Προστασία με χρήση αναστολέωνΕπιβλέπων
Λεκάτου ΑγγελικήΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Ματίκας Θεόδωρος | Καράντζαλης Αλέξανδρος | |
ΤΜΕΥ | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Οι ανοξείδωτοι χάλυβες και το τιτάνιο χρησιμοποιούνται ευρέως ως οπλισμός σκυροδέματος και ως μεταλλικοί σύνδεσμοί αντίστοιχα σε αποκαταστάσεις αρχαίων μνημείων, λόγω του συνδυασμού καλής συμπεριφοράς σε διάβρωση και μηχανικών ιδιοτήτων. Εντούτοις, η ραγδαία υποβάθμιση των κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα, εξαιτίας κυρίως της διάβρωσης του οπλισμού, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών. Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι η αξιολόγηση της χρήσης της ιπτάμενης τέφρας, σε συνδυασμό και με άλλους αναστολείς διάβρωσης, των ανοξείδωτων χαλύβων AISI 316L και AISI 304L, καθώς και κράματος τιτανίου. Η μελέτη της συμπεριφοράς σε διάβρωση των προαναφερόμενων χαλύβων θα πραγματοποιηθεί με δοκιμές κυκλικής ποτενσιοδυναμικής πόλωσης σε περιβάλλοντα που προσομοιάζουν σκυρόδεμα εκτεθειμένο σε όξινη βροχή, καθώς και με δοκιμή αλατονέφωσης οπλισμένου σκυροδέματος. Επίσης, η υποβάθμιση του οπλισμού λόγω διάβρωσης θα μελετηθεί με δοκιμές εφελκυσμού σε εγκιβωτισμένα δοκίμια κατά τη διάρκεια της δοκιμής αλατονέφωσης και με ηεκροχημικές μελέτες μετά τη δοκιμή αλατονέφωσης,
Φλώρος Ιωάννης
Τίτλος διατριβής
Ανάπτυξη και αριστοποίηση προηγμένων μεμβρανών και υβριδικών συστημάτων αφαλάτωσηςΕπιβλέπων
Χατζηγεωργίου ΕυάγγελοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Μπέλτσιος Κωνσταντίνος | Φωκάς Δημοσθένης | |
ΤΜΕΥ | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Το κύριο αντικείμενο της διατριβής είναι η ανάπτυξη επόμενης γενιάς συστημάτων αφαλάτωσης συνδυάζοντας καινοτόμες μεμβράνες με μονάδα μεμβράνης απόσταξης / μεμβράνης κρυστάλλωσης (MD / MCr) με νανοδιήθηση (NF) ή/και υπερδιήθηση (UF), η οποία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας μονάδας αφαλάτωσης που θα παρουσιάζει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και ελάχιστα προβλήματα ρύπανσης. Προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι της διατριβής, θα απαιτηθούν ποικίλα βήματα βελτιστοποίησης και ανάπτυξης. Ο κύριος στόχος θα επιτευχθεί με κατάλληλο συνδυασμό των αποτελεσμάτων των ακόλουθων ειδικών στόχων: 1. Ανάπτυξη νέων μεμβρανών απόσταξης MD (membrane distillation) υψηλής ροής νερού με ευθυγράμμιση νανοσωλήνων άνθρακα (ACNT). 2. Ανάπτυξη νέων Μεμβρανών Μικτής Μήτρας (MMM), εμπρόσθιας ώσμωσης (FO) και νανοδιήθησης (NF) που περιέχουν νανοσύνθετα οξειδίου γραφένιου / CNT, στο διαχωριστικό στρώμα των διαστρωματωμένων πολυμερικών κοίλων μεμβρανών. 3. Μοντελοποίηση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των επιμέρους μονάδων μεμβρανών του συστήματος. 4. Μοντελοποίηση και βέλτιστος συνδυασμός των επιμέρους μονάδων μεμβρανών NF / FO και MD με σκοπό την ανάπτυξη ενός σύνθετου λειτουργικού συστήματος αφαλάτωσης νερού χαμηλής πίεσης, με μηδενική ή σχεδόν μηδενική υγρή εκκένωση (Zero Liquid Discharge - ZLD) και μικρή κατανάλωση ενέργειας. 5. Τη δημιουργία μιας μικρής πιλοτικής μονάδας εργαστηριακής κλίμακας, παραγωγής 1 m3 / ημέρα και ενεργειακής κατανάλωσης της τάξης των 0,5 kWh / m3..
Φωτεινίδης Γεώργιος
Τίτλος διατριβής
Ευφυή μίκρο- και νάνο-σύνθετα υλικά: μη καταστροφική αξιολόγηση παραγωγής ή /και απόκρισης σε πολλαπλές φορτίσειςΕπιβλέπων
Παϊπέτης ΑλκιβιάδηςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Μπάρκουλα Νεκταρία Μαριάνθη | Γεργίδης Λεωνίδας | |
ΤΜΕΥ | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Η παρακολούθηση της δομικής ακεραιότητας είναι ένα εργαλείο ζωτικής σημασίας για την απευθείας ανίχνευση βλαβών σε σύνθετα υλικά εποξικής μήτρας. Μεταξύ των μεθόδων ελέγχου της δομικής ακεραιότητας, εκείνες που σχετίζονται με την ηλεκτρική απόκριση σε περίπτωση βλάβης, είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη δομική υποβάθμιση του υλικού με υψηλή ευαισθησία και ακρίβεια. Σκοπός αυτής της διατριβής είναι η μετατροπή ενός συμβατικού σύνθετου σε ένα πολυλειτουργικό υλικό ικανό να παρέχει απ' ευθείας (on-line) κρίσιμες πληροφορίες για την παρακολούθηση της υγειούς λειτουργίας του. Η διαστρωμάτωση των υφασμάτων με ίνες άνθρακα και υάλου σε συνδυασμό με την τροποποίηση της εποξικής μήτρας θα προσφέρει ικανότητες τοπογραφίας βλαβών. Η ενίσχυση της μήτρας θα αποτελείται από ομοιογενή διασπορά νανοσωλήνων άνθρακα και άμορφου άνθρακα. Ένα ημιτονοειδές ηλεκτρικό πεδίο θα εφαρμοστεί μεταξύ των τοπικών πυκνωτών, οι οποίοι σχηματίζονται ανάμεσα στις αγώγιμες φάσεις του συνθέτου, χρησιμοποιώντας την τεχνική της διηλεκτρικής φασματοσκοπίας. Επομένως, η κατεστραμμένη περιοχή θα απεικονίζεται σε τοπογραφικές 2D και 3D εικόνες, οι οποίες θα αποκαλύψουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη δομική ακεραιότητα του σύνθετου υλικού. Επιπλέον, θα μελετηθεί η ενσωμάτωση των δυνατοτήτων αυτο-ίασης προκειμένου να επιτευχθεί η κατασκευή ενός έξυπνου σύνθετου υλικού με ένα ευρύ φάσμα λειτουργικοτήτων.
Χαλκιά Βασιλική
Τίτλος διατριβής
Σύνθεση, Χαρακτηρισμός και Μορφοποίηση με την μέθοδο Gel-Casting Προηγμένων Κεραμικών ΥλικώνΕπιβλέπων
Αυγερόπουλος ΑπόστολοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Σταθόπουλος Βασίλειος | Καρακασίδης Μιχαήλ | |
ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Σχολη Τεχνολογικών Εφαρμογών, Τμήμα Ηλεκτρολογίας | TMEY |
Περίληψη
Η εξέλιξη της έρευνας και της τεχνολογίας έχει σαν αποτέλεσμα την αυξανόμενη ανάπτυξη των κεραμικών υλικών για τις ήδη υπάρχουσες και τις μελλοντικές εφαρμογές. Οι εφαρμογές έχουν άμεση εξάρτηση με την διαδικασία σύνθεσης και μορφοποίησης. Οι περιορισμοί των κλασικών μεθόδων μορφοποίησης όπως είναι οι υγρές μέθοδοι (π.χ. slip casting) και οι πλαστικές μέθοδοι (π.χ. injection molding) οδήγησαν σε μία εναλλακτική μέθοδο μορφοποίησης πολύπλοκων σχημάτων, το gel-casting. Η μέθοδος gel-casting αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη μέθοδο μορφοποίησης καθώς συνδυάζει χαρακτηριστικά των παραδοσιακών διεργασιών, όπως είναι η τεχνική έγχυσης και η υγρή χύτευση, με την χημεία των πολυμερών. Σε αυτή την διεργασία ένα αιώρημα υψηλής συγκέντρωσης σε κεραμική σκόνη προστίθεται σε διάλυμα μονομερών και πολυμερίζεται in situ με την βοήθεια ορισμένης ποσότητας απαρχητή. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται το πρόδρομο υλικό (green body) το οποίο χυτεύεται στην συνέχεια σε κατάλληλα καλούπια. Ακολουθεί η διαδικασία απομάκρυνσης των οργανικών ουσιών με θέρμανση και τέλος η θερμική κατεργασία του δείγματος για την παραγωγή του τελικού προϊόντος. Εξαιτίας της παραγωγής πολύπλοκων σχημάτων και των εξαιρετικών ιδιοτήτων η διαδικασία βρίσκει απήχηση σε πλήθος εφαρμογών όπως για παράδειγμα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και στην αεροναυπηγική.
Χαλμπές Νικόλαος
Τίτλος διατριβής
Ανάπτυξη και μελέτη καινοτόμων δισδιάστατων νανοδομών για τεχνολογικές εφαρμογέςΕπιβλέπων
Γουρνής ΔημήτριοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Καρακασίδης Μιχαήλ | Μπουρλίνος Αθανάσιος | |
ΤΜΕΥ | Τμημα Φυσικής |
Περίληψη
Το γραφένιο αποτελεί ένα νανοδομικό υλικό του άνθρακα με πολυάριθμες εφαρμογές, το οποίο αντιμετωπίζεται από σύσσωμη την ερευνητική κοινότητα ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νανοϋλικά. Η δυνατότητα σύνθεσης οργανικών, ανόργανων ή οργανικών-ανόργανων μορίων, σχεδόν χωρίς περιορισμούς, με την επιθυμητή δομή και λειτουργικότητα, σε συνδυασμό με την τεχνολογία εναπόθεσης λεπτών υμενίων και την τεχνική της αυτo-οργάνωσης (self-assembly), επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρικών, οπτικών και βιολογικά ενεργών υλικών και διατάξεων στην κλίμακα των νανομέτρων. Αυτό θα πραγματοποιηθεί κάνοντας χρήση των τεχνικών α) Langmuir-Blodgett, με την οποία καθίσταται δυνατή η ανάπτυξη πολυστρωματικών νανοδομών με ποικίλες συστάσεις στρωμάτων καθώς και β) με τη layer-by-layer (LbL) τεχνική, όπου σε μια επιφάνεια (substrate) εναποτίθενται εναλλασσόμενα στρώματα αντίθετων φορτισμένων υλικών. Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η μελέτη νέων καινοτόμων απλών ή σύνθετων υπέρλεπτων υμενίων με βάση δισδιάστατες ανόργανες νανοδομές έχοντας ως κύριο μέλημα την χρήση τους σε τεχνολογικές εφαρμογές. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη και εξερεύνηση των ιδιοτήτων νέων ανόργανων φυλλόμορφων νανοδομών πέραν του γραφενίου όπως είναι το γερμανάνιο, το γερμανένιο (ανάλογο του γραφενίου), το σιλισάνιο καθώς και άλλων εξωτικών 2D φυλλόμορφων δομών (π.χ θειούχο μολυβδένιο και το θειούχο ταντάλιο).
Χολέβα Ευαγγελία
Τίτλος διατριβής
Νανοδομημένοι ροφητές και μεμβράνες για τον καθαρισμό και αναβάθμιση βιοαερίου μέσω διεργασιών κατακρατήσεως H2S και διαχωρισμού CO2/CH4Επιβλέπων
Μπέλτσιος ΚωνσταντίνοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Ευάγγελος Χατζηγεωργίου | Δημήτριος Παπαγιάννης | |
ΤΜΕΥ | ΤΜΕΥ |
Περίληψη
Κύριος στόχος αυτού του έργου είναι η ανάπτυξη μιας νέας καινοτόμου και οικονομικά εφικτής διαδικασίας για την αναβάθμιση του βιοαερίου σε καύσιμο ποιότητας βιομεθανίου μέσω της απομάκρυνσης των δύο κύριων ρυπαντών του, του H2S και του CO2. Η προσέγγιση που προτείνεται ως εναλλακτική λύση στις επικρατούσες μεθόδους αναβάθμισης περιλαμβάνει (α) ένα στάδιο προσρόφησης για την απομάκρυνση του H2S που στη συνέχεια ακολουθείται από (β) ένα στάδιο διαχωρισμού με μεμβράνες για το εμπλουτισμό (σε μεθάνιο) του αποθειωμένου βιοαερίου. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και τη διερεύνηση νέων νανοϋλικών ενεργού άνθρακα, για την εκρόφηση του H2S, ικανά να επιτύχουν τιμές εκρόφησης μεγαλύτερες από 8.0 mmol H2S/g ροφητή, καθώς και στην κατασκευή υβριδικών μεμβρανών NF/IL για τον διαχωρισμό CO2/CH4, με 6: 1 εκλεκτικότητα και 3500 Barrer διαπερατότητα σε CO2 σε σχετικά χαμηλές πιέσεις (5-10 bar).
Χροναίου Ευαγγελία
Τίτλος διατριβής
Μαθηματική και υπολογιστική προσομοίωση για την υδροδυναμική της λίμνης ΠαμβώτιδαςΕπιβλέπων
Καλπακίδης ΒασίλειοςΜέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής
Χαράλαμπος Τσακμάκης | Ευάγγελος Χατζηγεωργίου | |
Darmstadt (Γερμανία) | TMEY |
Περίληψη
Μαθηματική και υπολογιστική προσομοίωση για την υδροδυναμική της λίμνης Παμβώτιδας
Υποψήφιος διδάκτορας | Επιβλέπων | Τίτλος διατριβής |
---|---|---|
Subrati Yadulla Mohammed Saleem | Γουρνής Δημήτριος | Σύνθεση και χαρακτηρισμός νανοσωματιδίων με εφαρμογή στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου |
Αζά Ελένη | Παναγιωτόπουλος Ιωάννης | Ισχυρά συσχετιζόμενα Οξείδια Μεταβατικών Mετάλλων: Ανάπτυξη, Δομή, Μαγνητικές, Διηλεκτρικές και Δυναμικές ιδιότητες |
Αλαφογιάννη Παναγιώτα | Μπάρκουλα Νεκταρία-Μαριάνθη | Μελέτη διασποράς, περιβαλλοντικής απόκρισης και ανθεκτικότητας νανο-σύνθετων υλικών κατασκευών |
Αναστασίου Αθανάσιος | Καρακασίδης Μιχαήλ | Μελέτη Ρεολογικών Ιδιοτήτων Μαγνητικών Νάνο-ρευστών σε Πορώδη Μέσα με Μεθόδους Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR) |
Ανδρέα Μαρία | Παπαγεωργίου Δημήτριος | Μελέτη και προσομοίωση ηλεκτρονικών και οπτικών ιδιοτήτων του γραφενίου και εφαρμογή σε οπτοηλεκτρονικές και πλασμονικές διατάξεις. |
Ασημακόπουλος Γεώργιος | Καρακασίδης Μιχαήλ | Nανοπορώδη υλικά με βάση τον άνθρακα με ροφητικές και καταλυτικές ιδιότητες |
Βαγγελίδης Ιωάννης | Λοιδωρίκης Ελευθέριος | Ενίσχυση αλληλεπίδρασης φωτός-ύλης και βελτιστοποίηση οπτοηλεκτρονικών διατάξεων |
Βλαχοπούλου Μαρία-Ελένη | Μπέλτσιος Κωνσταντίνος | Διεργασίες σχηματοποιήσεως με πλάσμα της πολυδιμεθυλικής σιλοξάνης και επιφανειακή τροποποίηση αυτής, για την κατασκευή μικρορρευστομηχανικών διατάξεων |
Γεώργα Ελένη | Φωτιάδης Δημήτριος | Ανάπτυξη Μοντέλων Φυσιολογίας / Μεταβολισμού Διαβητικών Ασθενών με χρήση Τεχνικών Εξόρυξης Δεδομένων |
Γιούσης Θεοδόσης | Γουρνής Δημήτριος | Σχεδιασμός, ανάπτυξη και μελέτη καινοτόμων δισδιάστατων υλικών πέραν του γραφενίου |
Γιώτη Χριστίνα | Παπαγιάννης Δημήτριος | Θεωρητική και πειραματική μελέτη δομής και ιδιοτήτων φωσφορικών υάλων με στοιχεία μεταπτώσεως |
Δαγκλή Αλκμήνη-Βασιλική | Λοιδωρίκης Ελευθέριος | Ενισχυμένες αλληλεπιδράσεις φωτός-ύλης και οπτοηλεκτρονικές διατάξεις βασισμένες στο γραφένιο |
Δάλλα Παναγιώτα-Αικατερίνη | Ματίκας Θεόδωρος | Μελέτη της Μηχανικής και Ηλεκτρικής Συμπεριφοράς Νανο-Ενισχυμένων Πολυλειτουργικών Υλικών Κατασκευών |
Δημητριάδης Κωνσταντίνος | Αγαθόπουλος Συμεών | Σχεδιασμός, σύνθεση και χαρακτηρισμός νέων υάλων και υαλοκεραμικών υλικών με βάση το σύστημα R2O-CaO-MgO-SiO2-P2O5-TR2O3 (R:Li, Na, K, TR: B2O3, Al2O3) για εφαρμογές στην τεχνολογία της οδοντιατρικής |
Δούκας Σπυρίδων – Χρυσοβαλάντης | Λοιδωρίκης Ελευθέριος | Μελέτη και προσομοίωση φωτονικών διατάξεων γραφενίου απο το κοντινό έως το μακρινό υπέρυθρο. |
Έξαρχος Δημήτριος | Ματίκας Θεόδωρος | Χαρακτηρισμός της φθοράς Προηγμένων Υλικών σε Γηρασμένες Δομές με Μη Καταστροφικές Μεθόδους Θερμογραφίας |
Ζυγούνας Αθανάσιος | Καλπακίδης Βασίλειος | Μελέτη των καταστατικών σχέσεων των πολυμερικών υλικών με μνήμη σχήματος (shape memory polymers) από την σκοπιά της θερμοδυναμικής |
Θάνος Χρήστος | Παναγιωτόπουλος Ιωάννης | Παρασκευή και ηλεκτρικός χαρακτηρισμός εύκαμπτων resistive switching device (RSD) ηλεκτρονικών διατάξεων με τεχνικές εκτύπωσης |
Θώμου Ελένη | Γουρνής Δημήτριος | Σχεδιασμός και μελέτη υποστηλωμένων γραφενίων και νανοπορωδών υλικών άνθρακα για ενεργειακές, περιβαλλοντικές και καταλυτικές εφαρμογές |
Ιωάννου Κούλλα | Λέκκα Χριστίνα | Υπολογιστική μελέτη βιοσυμβατών υλικών |
Ιωάννου Χρυσούλα | Ματίκας Θεόδωρος | Ανάπτυξη Μοντέλου Ανάλυσης Κύκλου Ζωής Κτιριακών Υποδομών με Δεδομένα του Ελλαδικού Χώρου |
Κακλαμάνης Κωνσταντίνος | Παπαγεωργίου Δημήτριος | Υπολογιστική μελέτη μεταφοράς φορτίου σε οργανικά οπτοηλεκτρονικά υλικά και διατάξεις. |
Καραλής Γεώργιος | Παϊπέτης Αλκιβιάδης | Aνάπτυξη τεχνολογιών για τη συγκομιδή θερμοηλεκτρικής ενέργειας από ενσωματωμένες πολυλειτουργικές ιδιότητες προηγμένων σύνθετων υλικών |
Καρούτα Νίκη | Γουρνής Δημήτριος | Σύνθεση, χαρακτηρισμός και μελέτη ιδιοτήτων υβριδικών υπερδομών χαμηλοδιάστατων υλικών |
Καρύδης-Μεσσήνης Ανδρέας | Ζαφειρόπουλος Νικόλαος | Ανάπτυξη και χαρακτηρισμός ικριωμάτων πολυμερικών υδροπηκτών για βιοϊατρικές εφαρμογές |
Κορδάτου Θεοδότη | Ματίκας Θεόδωρος | Επεξεργασία και Ανάλυση Ψηφιακών και Αναλογικών Δεδομένων για την Ανάπτυξη Μεθόδων Μη Καταστροφικού Χαρακτηρισμού Υλικών και Δομών |
Κοσαρλή Μαρία | Παϊπέτης Αλκιβιάδης | Καινοτόμες τεχνολογίες για τη βελτιστοποίηση της αυτο-ίασης σε κατασκευές προηγμένων σύνθετων υλικών. |
Κοτανίδης Αλέξιος | Λοιδωρίκης Ελευθέριος | Υπολογιστική Μελετη και Σχεδιασμός Νανοδομημένων Επιφανειών για Εφαρμογές σε Οπτοηλεκτρονικες Διαταξεις. |
Κουτράνο Κάρλα | Λέκκα Χριστίνα | Σχεδιασμός λειτουργικών επικαλύψεων με βάση το Fe και το Cu για περιβαλλοντικές εφαρμογές |
Λάμπρου Ελευθέριος | Γεργίδης Λεωνίδας | Ανάπτυξη μαθηματικών και υπολογιστικών μοντέλων για τη μελέτη υλικών υπό την επίδραση μηχανικών, ηλεκτρικών-μαγνητικών ή θερμικών πεδίων |
Μαθιού Χριστίνα | Καράντζαλης Αλέξανδρος | Ανάπτυξη και χαρακτηρισμός νέων συστημάτων κραμάτων υψηλής εντροπίας δύο ή περισσότερων φάσεων |
Μάνεση Γκρέτη-Μαρία | Αυγερόπουλος Απόστολος | Μακρομοριακή Αρχιτεκτονική: Σύνθεση, Χαρακτηρισμός και Ιδιότητες Γραμμικών και μη Γραμμικών Συμπολυμερών Πολυ(στυρενίου) και Πολυ(διμεθυλοσιλοξάνης) για Εφαρμογές στην Νανοτεχνολογία |
Μελισσόβας Σοφοκλής | Καρακασίδης Μιχαήλ | Ανάπτυξη καινοτόμων συνταγών τσιμεντοποίησης για την τσιμεντοποίηση του επιφανειακού περιβλήματος μέσω των μη στερεοποιημένων άμμων σε πηγάδια βαθέων υδάτων |
Μέμος Γεώργιος | Λοιδωρίκης Ελευθέριος | Προσομοίωση ηλεκτρικών εκκενώσεων πλάσματος χαμηλής θερμοκρασίας σε πολλαπλές χωρικές κλίμακες |
Μισκάκη Χριστίνα | Αυγερόπουλος Απόστολος | Μακρομοριακή Αρχιτεκτονική: Σύνθεση, χαρακτηρισμός και ιδιότητες συμπολυμερών και τριπολυμερών με εφαρμογές στη νανοτεχνολογία |
Μουζουράκης Ελευθέριος | Δεληγιαννάκης Ιωάννης (Διατμηματικό ΠΜΣ) | Παραγωγή Νανοϋλικών με Τεχνολογία Ψεκασμού-Πυρόλυσης-Φλόγας (Flame Spray Pyrolysis) για Περιβαλλοντικές και Καταλυτικές Τεχνολογίες |
Μούρκας Άγγελος | Παναγιωτόπουλος Ιωάννης | Αντιστροφή και δυναμική της μαγνήτισης σε νανοδομημένα υλικά με ελεγχόμενη ανισοτροπία |
Μουρλάς Αθανάσιος | Καρακασίδης Μιχαήλ | Συγκριτική αξιολόγηση εναποθέσεων και ιδιοτήτων, κεραμικών και σύνθετων υλικών |
Μούτσιος Ιωάννης | Αυγερόπουλος Απόστολος | Σύνθεση και Χαρακτηρισμός Συμπολυμερών και Τριπολυμερών για Νανοτεχνολογικές Εφαρμογές |
Μπαλλατζία Κλαούντιο | Γεργίδης Λεωνίδας | Μοντελοποίηση μηχανικών, ηλεκτρικών και μαγνητικών ιδιοτήτων συνθέτων και πολυλειτουργικών υλικών |
Μπαλτζής Δημήτριος | Παϊπέτης Αλκιβιάδης | Ανθεκτικότητα Σύνθετων Υλικών ενισχυμένων σε πολλαπλές κλίμακες |
Μπάρδης Κωνσταντίνος | Δάσιος Κωνσταντίνος | Ανάπτυξη Μη Καταστροφικών Τεχνικών και τον Έλεγχο της Δομικής Ακεραιότητας Υλικών και Κατασκευών |
Μπούκης Φίλιππος | Μπέλτσιος Κωνσταντίνος | Παραγωγή Υδρογόνου υψηλής καθαρότητας από Βιοαέριο με χρήση συστημάτων μεμβρανών. |
Μυταφίδης Χρήστος | Παϊπέτης Αλκιβιάδης | Ευφυείς επιστρώσεις για στοχευμένες λειτουργικότητες σε προηγμένα σύνθετα υλικά |
Ορφανίδης Σάββας | Παϊπέτης Αλκιβιάδης | Καινοτόμες μέθοδοι Αξιολόγησης Προηγμένων Συνθέτων Υλικών σε προσομοίωση περιβάλλοντος λειτουργίας |
Παπαδόπουλος Θεόφιλος | Φωτιάδης Δημήτριος | Παρακολούθηση και μοντελοποίηση της Καρδιακής Ανεπάρκειας με χρήση αισθητήρων και βιοαισθητήρων |
Παπανικολάου Αννα | Καλπακίδης Βασίλειος | Το αντίστροφο πρόβλημα της ελαστικότητας στο πλαίσιο της Μηχανικής του Υλικού Χώρου |
Πατσούρας Χρήστος | Καλπακίδης Βασίλειος | Οι υλικές δυνάμεις στην βελτιστοποίηση σχεδιασμού δομικών στοιχείων |
Πεζούλας Βασίλειος | Φωτιάδης Δημήτριος | Επεξεργασία και ανάλυση ιατρικών και άλλων συναφών δεδομένων μεγάλου όγκου |
Πολυμέρου Αναστασία | Παϊπέτης Αλκιβιάδης | Προηγμένα σύνθετα υλικά με αρχιτεκτονική δομή για στοχευμένες λειτουργικότητες |
Ραπανάκης Παναγιώτης | Καλπακίδης Βασίλειος | Υπολογιστική και θεωρητική ομοιογενοποίηση στον υλικό χώρο |
Ρουμπή Μαρία | Αγαθόπουλος Συμεών | Ανάπτυξη εμφυτευμάτων για χρήση σε πειραματικό πρότυπο υπερφόρτισης πίεσης της δεξιάς κοιλίας |
Σμυρλής Βασίλειος | Φωτιάδης Δημήτριος | Μοντελοποίηση και υπολογιστική εκτίμηση της κίνησης σε άτομα με απώλεια ευστάθειας και διερεύνηση με χρήση αισθητήρων |
Σπανός Μιχαήλ | Αυγερόπουλος Απόστολος | Συζυγιακοί Πολυηλεκτρολύτες: Σύνθεση, Χαρακτηρισμός Ιδιοτήτων και Εφαρμογές σε Οργανικές Ηλεκτρονικές Διατάξεις |
Σταύρου Βασίλειος | Γεργίδης Λεωνίδας | Μελέτη Μαγνητικών Υλικών με Μικρομαγνητικές Προσομοιώσεις |
Τάτσης Ευθύμιος | Ματίκας Θεόδωρος | Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Οδοστρωμάτων με στόχο την Αξιολόγηση της Ποιότητάς τους και τη Βελτιστοποίηση της Αποκατάστασής τους |
Τζιάλλα Ουρανία | Μπέλτσιος Κωνσταντίνος | Ροφητικά υλικά και Μεμβράνες διαχωρισμού με εμπλοκή προδρόμων φάσεων ιοντικών υγρών |
Τουλφατζής Αναγνώστης | Παϊπέτης Αλκιβιάδης | Χαρακτηρισμός, μηχανισμοί κοπής και κατεργασιμότητα μη μολυβδούχων ορειχάλκων |
Τραγαζίκης Ηλίας | Ματίκας Θεόδωρος | Μη Καταστροφικός Χαρακτηρισμός της Μηχανικής/Περιβαλλοντικής Υποβάθμισης Νανο-σύνθετων Υλικών Κατασκευών με Χρήση Ακουστικών Τεχνικών |
Τράπαλης Χαράλαμπος | Παπαγεωργίου Δημήτριος | Υπολογιστική μελέτη φωτοσυλλεκτικών υλικών για εφαρμογές σε διατάξεις οργανικών φωτοβολταϊκών |
Τσιάμης Χαράλαμπος | Χατζηγεωργίου Ευάγγελος | Ανάλυση σύνθετων πιεζοηλεκτρικών δομών με αναλυτικές και υπολογιστικές μεθόδους |
Τσίρκα Κυριακή | Παϊπέτης Αλκιβιάδης | Μελέτη Γραφιτικής Ενίσχυσης Ιεραρχικών Σύνθετων Υλικών Με Μήτρα Εποξειδικής Ρητίνης |
Τσολάκης Νικόλαος | Καρακασίδης Μιχαήλ | Συστήματα νανοϋλικών – ιοντικών υγρών. Δομικός και φυσικοχημικός χαρακτηρισμός με συνδυασμό υπολογιστικών μεθόδων και φασματοσκοπίας NMR. |
Τσούλη Σοφία | Λεκάτου Αγγελική | Διάβρωση σκυροδέματος οπλισμένου με μέταλλα ανσστήλωσης αρχαίων μελών σε περιβάλλοντα αστικής και βιομηχανικής μόλυνσης - Προστασία με χρήση αναστολέων |
Φλώρος Ιωάννης | Χατζηγεωργίου Ευάγγελος | Ανάπτυξη και αριστοποίηση προηγμένων μεμβρανών και υβριδικών συστημάτων αφαλάτωσης |
Φωτεινίδης Γεώργιος | Παϊπέτης Αλκιβιάδης | Ευφυή μίκρο- και νάνο-σύνθετα υλικά: μη καταστροφική αξιολόγηση παραγωγής ή /και απόκρισης σε πολλαπλές φορτίσεις |
Χαλκιά Βασιλική | Αυγερόπουλος Απόστολος | Σύνθεση, Χαρακτηρισμός και Μορφοποίηση με την μέθοδο Gel-Casting Προηγμένων Κεραμικών Υλικών |
Χαλμπές Νικόλαος | Γουρνής Δημήτριος | Ανάπτυξη και μελέτη καινοτόμων δισδιάστατων νανοδομών για τεχνολογικές εφαρμογές |
Χολέβα Ευαγγελία | Μπέλτσιος Κωνσταντίνος | Νανοδομημένοι ροφητές και μεμβράνες για τον καθαρισμό και αναβάθμιση βιοαερίου μέσω διεργασιών κατακρατήσεως H2S και διαχωρισμού CO2/CH4 |
Χροναίου Ευαγγελία | Καλπακίδης Βασίλειος | Μαθηματική και υπολογιστική προσομοίωση για την υδροδυναμική της λίμνης Παμβώτιδας |